A „nincstelen” Demisz ingatlanok tucatjait apportálta gazdasági társaságokba
Míg az egykori KISZ-vagyonból a Hotel Ifjúság – tulajdonjogilag – az Egyesült Államok Delaware államában lévő Wilmingtonba vándorolt, addig a Kommunista Ifjúsági Szövetség egy másik értékes vállalata, az InfoGroup Kiadó és Szolgáltató Vállalat székhelyénél tovább nem jutott. Igaz, ott eltűnt a szemünk, s főként az adóhivatal szeme elől, s 2002-ben kimúlt.

Az eltűnt, sőt kijelenthető, az „elrabolt” KISZ-vagyont érintő kutatásaink során egyre több közös nevezőre bukkanunk. A törvénytelenségsorozat kimondásához – pontosabban: rögzítéséhez – önmagában az is elegendő lenne, hogy az egyesülési törvény alapján a KISZ 1989. április 22-i megszűnése és a Legfelsőbb Bíróság ítéletében 2005-ben kimondott jogutód hiánya miatt a KISZ több milliárd forint értékű vagyonával kizárólag az állam rendelkezhetett volna. Ugyanis 1989. július 1-jétől törvény tiltotta a társadalmi szervezetek kezelésében lévő állami tulajdonú ingatlanok elidegenítését. 

A csalárd módon elvont Csillebérci Úttörőtábor területét ugyan az állam hosszú jogi procedúra után visszaszerezte, a KISZ további hetven nagy értékű ingatlanvagyona esetében azonban ez nem sikerült. Holott – mint azt korábban megírtuk – a Fővárosi Kerületek Földhivatala közlése szerint az ingatlan-nyilvántartásban a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Demisz) javára sem tulajdonjogot, sem kezelői jogot nem jegyeztek be. Ennélfogva szinte felfoghatatlan, miként tudta a „nincstelen” Demisz ingatlanok tucatjait gazdasági társaságokba apportálni.

Hát úgy, hogy a vagyon „elrablását” – egy klasszikust idézve – trükkök százai segítették. Ilyen trükk volt például, hogy a KISZ egykori vállalatait a „jogutód” Demisz több esetben is az anonim „társadalmi szervezet vállalata” címkével jegyeztette be a cégnyilvántartásba. Ha ezt a bejegyző cégbíró nem találta volna elégségesnek, bemutatták az igazolást a Demiszről, mint a KISZ jogutódjáról, amely már egy másik nyilvántartásban, a társadalmi szervezetekében szerepelt. Több jogutód gazdasági társaság esetében erre sem volt szükség, csont nélkül elég volt a „társadalmi szervezet vállalata” címke is.

Az InfoGroup Kiadó és Szolgáltató Vállalatot például a Demisz Gazdasági Iroda egyszemélyes részvénytársaságként alapította 1993-ban. A vagyon nagyságát jellemzi, hogy a társaság nyolcezer darab tízezer forintos névértékű törzsrészvényt bocsátott ki. Egy, a társaságba nem pénzbeli apportként bevitt lágymányosi, a Schönherz Zoltán u. 65. szám alatt lévő 71,9 millió forint értékű ingatlant lényegében a cég bejegyzési kérelme után rögtön el is adott a tulajdonos, a Demisz Gazdasági Iroda. Ez az ingatlan a rendszerváltozás előtt a Népsportot és a Magyar Ifjúságot kiadó Ifjúsági Lapkiadó Vállalat tulajdona volt, s föltehetően az ebből befolyt pénzből fedezték az új cég nyolcvanmillió forintos jegyzett tőkéjét. 

A Demisz Gazdasági Iroda képviselője, Karl Imre kamarás, miközben a Fővárosi Főügyészség törvényességi vizsgálatán azt állította, a Demisz „1991-ben megszűnt, vagyona nincs”, addig a Demisz Gazdasági Iroda tulajdonában lévő az InfoGroup Kiadó és Szolgáltató Rt. 2001-ben még új cégjegyzésre jogosult tagokat választott. Vezérigazgatót és új felügyelőbizottsági tagokat például Délegyházáról importáltak. Egy évvel később, 2002 novemberében viszont az adóhivatal kezdeményezésére hivatalból törölték a céget a cégnyilvántartásból. Ennek oka az volt, hogy székhelyén, a lágymányosi Fejér Lipót utcában nem találták a céget, és a képviselője megbizatása is lejárt. 

A cég vagyonának sorsa ismeretlen maradt. A törlést követően a Demisz kamarása,  a Gyurcsány-kormány államtitkáraként a Miniszterelnöki Hivatalban és a K & H brókerházának VIP-ügyfeleként kamatoztatta az üzleti világban szerzett gazdag tapasztalatait.

A nemzeti vagyontolvajsegéd pályafutása


Karl Imrét pályája eddigi íve felől bízvást nevezhetnénk korunk hősének. Mérnök- és közgazdász-diploma birtokában egy szekszárdi gyár technológusaként kezdte futását, aztán Tolna megyei KISZ-szervezőtitkár lett, ahonnan már csak egy ugrás volt az anyagellátási részlegvezető felelősségteljes posztja a Péti Nitrogénműveknél. 

Aztán az MSZMP jött, aztán a bábáskodás 1988-89-ben a Baloldali Ifjúsági Társulás körül, aztán 1989 végén, ahogy kell, a Maszop. 1990 után a Demisz szövetségi kamarásaként kezelte a KISZ-vagyont. Aztán, 1994-ben a képviselőség (országos listáról) és a parlament gazdasági bizottságának alelnöki tisztje. 

A Gyurcsány kormány ideje alatt még az energiaszerkor egy bizonyos részét egy H. Attilának nevezett szintén DK-s haverjával privatizálták maguknak. Ezt követően pedig látszólag kilépett a politikai életből. 

Szerkesztőségünk nyomozást kezdett H. Attila energetikai cégének hátteréről. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyi volt a cég alaptőkéje, amivel energetikai cégek alapítottak. A hajdúszoboszlói képviselői fizetésből élő "cégtulajdonos" pedig miből tudott közel másfél milliárdos vagyonra szert tenni, csekély 8 év alatt.

Amennyiben a fent említett energetikai cégről bármiféle információ rendelkezésünkre áll újból jelentkezni fogunk, hogy lerántsuk a leplet Gyurcsány Ferenc mai napig is működő bűnbandájáról.