Nem éppen tipikus lakótelepi idillbe illő képpel kell szembesülniük azoknak, akik a szolnoki Széchenyi-­lakótelep Botár Imre és Karczag László útjának végén néznek szét. A magas panelházak mellett ugyanis kikötött lovak legelésznek békésen. Ránézésre semmi gond nem akad velük, csakhogy a néhány méterre található társasházak lakói közül egyre többet zavar a jelenlétük.
A helyzet persze nem egyik napról a másikra alakult ki: az első tehenek után a lovak is csakhamar felbukkantak 2014-ben a területen...

A lovak ki vannak ugyan kötve, de sokszor elszabadulnak – panaszolta el több Botár Imre utcai lakó is. Ráadásul kint vannak hidegben és nyáron, kánikulában és a legnagyobb viharban is. Ami pedig a legnagyobb baj, hogy trágyájukat senki sem takarítja el, s emiatt nem csak a bűzzel, de az arra odasereglő legyekkel is meggyűlik a bajuk.

A helyiek panaszai után a polgármesteri hivatal munkatársai a héten lépéseket tettek az ügyben.  

– Az ÁNTSZ-hez érkezett bejelentés, miután a városüzemeltetési osztály munkatásai kezdtek helyszínelésbe a területen, s ők is tapasztalták a legeltetést – tudtuk meg Pókász Endrétől, a városháza sajtószóvivőjétől. – A földhivatali nyilvántartásból kiderült, hogy önkormányzati területről van szó, innentől kezdve pedig világos, hogy aki ott legeltet, az úgynevezett mezei szabálysértést követ el – tette hozzá a szóvivő.

Ennek pedig a fele sem tréfa, ugyanis százötvenezer forintos pénzbüntetéssel is sújtható az állatok tulajdonosa, ha továbbra is jogtalanul legelteti jószágait.

A városüzemeltetési osztály munkatársai megígérték, hogy fokozottan odafigyelnek majd a területre, hogy mielőbb megoldódjon az évek óta húzódó, egyre többeket zavaró gond. Mindenesetre hatósági eljárás indult az ügyben.

Az utcabeliek egyébként azt beszélik, hogy a lovak gazdája a közeli Bartók Béla út egyik portáján él.