Végzetes hibát követett el az Iszlám Állam azzal, hogy feladta a Rakka és a török határ közötti Manbij városát. A városon keresztül érkezett eddig Törökország felől a terrorszervezet utánpótlása és itt csatlakoztak az Európából és Amerikából érkező dzsihadisták is az ISIS-hez.
Manbij visszafoglalásával a terrorszervezet sem fegyverhez sem újoncokhoz nem fog hozzájutni. ami a gyors összeomláshoz vezethet.

Az észak-szírában harcoló kurd és arab csoportok bejelentették, hogy sikerült visszafoglalniuk az Iszlám Államtól Manbij városát, amivel egyben elvágták a terrorszervezet európai utánpótlási vonalát is.
Kurd források szerint a városból menekülő dzsihadisták számos polgári személyt magukkal hurcoltak túszként.

Az amerikai légi támogatást élvező Szíriai Demokratikus Erők (SZDE) pénteken jelentették be, hogy reményeik szerint az utolsó támadást indították az Iszlám Állam de facto fővárosa, Rakka és a török határ felé vezető, stratégiailag fontos ellátási útvonal mentén fekvő város visszafoglalása érdekében. Már a múlt héten hírt adtak arról, hogy csaknem az egész várost elfoglalták, csak egy kisszámú dzsihadista harcos húzza meg magát ott.

Kétezer lakost túszul ejtettek

Az arab és kurd harcosokból álló SZDE és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) péntek délután azt közölte, hogy a kezükön lévő utolsó városnegyedből, esz-Szirábból visszavonuló dzsihadisták mintegy 2000 polgári személyt túszul ejtettek, akiket emberi pajzsként használtak fel. A dzsihadisták 500 járművel a Manbídzstól 40 kilométernyire északra, a török határ közelében fekvő Dzsarablosz felé menekülnek túszaikkal.

A Firat hírügynökség jelentése szerint az SZDE harcosainak mintegy 600 túszt sikerült kiszabadítaniuk. Őket biztonságos körzetekbe szállították, ahol menedéket és orvosi ellátást kaptak.

Az SZDE május végén indította el offenzíváját Manbídzs elfoglalására. A város körüli területeket gyorsan ellenőrzése alá vonta, de az előrenyomulás lelassult, amikor a lázadók beértek a helységbe. A civil áldozatoktól való ódzkodás miatt szándékosan nem támadtak hevesen – állították.

Helyi lakosok és megfigyelők szerint amerikai légicsapásokban többtucatnyian meghaltak a városban júliusban.

Forrás: mno.hu