A francia katolikus egyház 16 éve ingyen adta át saját területét a muszlim közösségnek, hogy mecsetet építhessenek ott, ahol négy éve a dzsihád miatt gyászoltak.
A múlt héten történt rituális papgyilkosság – amikor a francia kisváros, Saint-Étienne-du-Rouvray templomába mise közben tört be két iszlamista fegyveres, majd meggyilkolták a 84 esztendős Jacques Hamel atyát – mélyen megrázta a település lakóit.

Mint arról beszámoltunk, a helyi muszlim közösséget is sokkolta, hogy két tagjuk betört egy katolikus templomba és lemészárolták a miséző papot. Az Iszlám Államnak hűséget esküdő, tettüket videóra is felvevő Adel Kermiche-t és Abdelmalik Petitjeant éppen ezért nem hajlandó eltemetni a helyi muszlim közösség,

Egy francia honlap, a parismatch.com számolt be arról a tényről, hogy a helyi katolikus és muszlim közösség sorsa sajátosan fonódott egybe az elmúlt években.
2000-ben ugyanis a helyi katolikus közösség úgy döntött, hogy a vallások közötti testvériesség jegyében a tulajdonában lévő földterület egy részét átengedi a városka muszlimjainak.

A helyi iszlám közösségnek felajánlott telken így mecset épült, közvetlenül a keresztény templom mellett.

A Jacques Hamel elleni támadás ugyanakkor a franciaországi sajtó szerint a muszlimokban is régi sebeket szakított fel.

Négy évvel ezelőtt egy iszlamista sokkolta a közvéleményt, az afganisztáni dzsihadista veterán, Mohamed Merah, egy zsidó iskolában lőtt le négy embert Toulouse-ban, előtte egy környező településen lövöldözött, megölve három francia katonát, köztük Imad Ibn Ziaten marokkói születésű ejtőernyőst.

Mivel Ibn Ziaten családja Saint-Étienne-du-Rouvray környékén lakott, így a meggyilkolt katonát, éppen abban a mecsetben búcsúztatták, amely mellett a múlt héten lefejezték a 84 éves Hamel atyát.

A lexpress.fr nevű portálnak nyilatkozott Ibn Ziaten édesanyja, Latifa, aki elmondta, az eset feltépte a fia halála okozta régi sebeket, annál is inkább, mivel a napokban emlékeztek meg a megölt katona születésnapjáról.
A muszlim édesanya hozzátette, rendszeres látogatója a mecsetnek és a környék lévő iszlám közösségeknek is, ahol több családban is látott már jeleket arra vonatkozólag, hogy a família egy-egy tagja a radikalizálódás útjára lép, ilyenkor mindig igyekszik segíteni és lebeszélni őket erről.

Forrás: magyaridok.hu