A volt iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsád nyílt levélben ment neki az amerikai elnöknek. Azt a kétmilliárd dollárt követeli vissza, melyhez a szankciók miatt nem jutott hozzá az ország.
Visszatért és egyből színesebbé tette a politikai hadszínteret Irán korábbi elnöke, Mahmud Ahmadinezsád. Nyilvánosságra hozták azt a levelet, melyet személyesen az Egyesült Államok elnökének, Barack Obamának címzett. Ahmadinezsád kétmilliárd dollárt követel a leköszönő elnöktől, mert ekkora iráni vagyon van az Egyesült Államokban lefagyasztva. 

Bár a két ország között az utóbbi hónapokban sokat javult a viszony, ez most nagy visszalépést jelenthet az ügyben. 

Az iráni elnök szerint kétmilliárd dollárnyi iráni valuta van New York-i számlákon.  

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága áprilisban elfogadta, hogy az összeget kompenzációként adják oda az 1983-as libanoni bombázások áldozatainak. Akkor az amerikai haditengerészet támaszpontját Iránhoz közeli fegyveresek támadták meg, rengeteg ember halálát okozva. 

A döntés ellen Irán fellebbezett a Nemzetközi Bíróságon. 

Szakértők szerint a 2005-től nyolc évig hatalmon lévő elnök valószínűleg ezzel a lépéssel jelentkezett be a jövő évi választási kampányba. Az elmúlt hetekben Ahmadinezsád az ország számos pontján turnézott, ám nem mindenki látná szívesen a jelenlegi elnök, Hasszán Rohani székében, ugyanis vele sikerült stabilizálni az ország gazdasági helyzetét és neki köszönhető, hogy az eltörölt szankciók miatt ismét szabadon kereskedhetnek az iráni állampolgárok.