Feltéve, ha valamelyik balatoni vendéglátóhelyen szeretnénk halat enni, itt ugyanis többnyire más területekről, esetleg országokból ide szállított, mesterséges tavakban nevelt halakat szolgálnak fel a vendégeknek.
Manapság egyáltalán nincs egyszerű feladata annak, aki a Balaton partján valóban balatoni halat szeretne enni, amióta ugyanis a halászatot betiltották, sem élő, sem pedig feldolgozott, frissen elkészített halat nem lehet kapni a „magyar tenger” partján – írta a Magyar Idők. Sőt, éppenséggel lehetetlen is a Balaton-parti vendéglőkben vagy sütödékben valódi balatoni pontyot vagy harcsát vásárolni, ugyanis 2013 óta az egész országban tilos a halászat.

Amikor tehát a vendégek betérnek, hogy például egy finom halászlét vagy rántott pontyot elfogyaszthassanak, aligha számíthatnak arra, hogy természetes, magyar vizekből származó hal kerül eléjük. Ma már általában külföldről, például Romániából vagy Kazahsztánból importált, mesterséges tavakban tenyésztett halakat tudnak a vendégeknek nyújtani a vendéglátó helyeken.
Ha pedig mindez nem lenne elég, a tilalom a horgászokra is vonatkozik, akik csak saját maguk (és természetesen a családjuk) számára vihetik haza a kifogott halat, de azt nem adhatják el egy másik személynek, még ismerősnek, szomszédnak sem.

A szomorú helyzet ellenére azért továbbra is van néhány olyan, halra specializálódott vendéglátóipari egység a Balatonnál, ahová a vendégek visszajárnak, mert a felszolgált étel ízletes, a hal pedig jó minőségű.

Hóbár Péter második éve üzemelteti Gyenesdiáson a Hóbár Halbár sütödét, ahol fogas, ponty, harcsa és keszeg is kapható – természetesen azonban az egyik halat sem a Balatonból halásszák. A sütöde üzemeltetője elmondta: innen-onnan próbálja beszerezni a lehető legjobb minőséget.

„Alig 200 méterre vagyunk a parttól, de a keszeget Kazahsztánból szállítják, a pontyot tenyésztőktől, a harcsát pedig gyakorlatilag az ország bármely távoli pontjáról próbálom beszerezni” – mondta Hóbár Péter.

Kifejtette, hogy a fogas elvileg az Európai Unióból, a azon belül Szlovákiából, illetve feltehetőleg a Duna-deltából származik. A halak minősége kiváló, ahhoz azonban, hogy a vendégek visszatérjenek, az elkészítésnek is hibátlannak kell lennie.

Hóbár Péter nem titkolja a vendégek előtt, hogy a nekik felszolgált, őshonosnak számító halfajok egyike sem a Balatonból származik. Úgy látja, hogy mindenki tisztában van ugyan a halászat betiltásával, mégis rákérdeznek, de inkább csak kíváncsiságból.
„Gyakran beszélgetek a vendégekkel, és noha mindenki sajnálja, hogy nem ehet balatoni halat, senki nem fordít hátat. Talán azért, mert a hal még mindig kuriózum. Tudjuk, hogy egészséges, év közben mégis kevés halételt eszünk” – fogalmazott Hóbár Péter.

Aki igazán szeretne balatoni halat enni, annak tehát lényegében csak az a lehetősége maradt, hogy maga fogja ki és készítse el belőle a kívánt fogást...