Júliusban 5,4 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban a júniusi 5,2 százalékról - közölte a cseh munkaügyi hivatal hétfőn Prágában.
Katerina Sadílková, a munkaügyi hivatal elnöke szerint a munkanélküliség mérsékelt növekedése annak következménye, hogy a középiskolák és egyetemek végzősei egy része nem állt azonnal munkába és segélyért jelentkeztek a hivatalban. Sadílková úgy vélte, hogy átmeneti problémáról van szó. Elemzők szerint viszont nem kizárt, hogy megállt a csehországi munkanélküliség csökkenésének év eleje óta tartó tendenciája, és a következő hónapokban stagnálásra vagy mérsékelt növekedésre lehet számítani. 

Az Európai Unión belül a csehországi a második legalacsonyabb munkanélküliség - állapították meg a prágai sajtótájékoztatón.

A munkát keresők száma július végén 392 667 volt, ami nyolcezerrel több, mint a nyári időszak előtt. A szabad munkahelyek száma azonban továbbra is meghaladja a 135 ezret, ami 2008 szeptembere óta a legnagyobb szám. 

A munkanélküliség továbbra is a Pilzeni (3,8 százalék), Prágai és a Královohradecky régióban (egyaránt 3,9 százalék) a legalacsonyabb, míg a legrosszabb helyzetben az északnyugat-csehországi Ústecky régió van 8,3 százalékos munkanélküliséggel. 

MTI