Hosszú Katinka 200 m vegyes úszásban megszerezte önmaga harmadik, a magyar csapat negyedik olimpiai bajnoki címét Rióban.
Nem kellett izgulnunk. Hosszú Katinka esélyeshez méltó úszással, olimpiai csúccsal szerezte meg harmadik olimpiai aranyérmét. Gyakorlatilag végig vezetett, a brit Siobhan-Marie O’Connor utolsó ötvenen indított támadását is könnyedén verte vissza.

„Még mindig nem fogom fel, hogy háromszoros olimpiai bajnok vagyok. Mondjuk, az volt a cél, hogy úgy ússzak itt, mint egy átlagos versenyen – mondta Hosszú, aki saját bevallása szerint amit lehetett, mindent elrontott 200 méter vegyesen, példaként említette a fordulókat és a rajtot. „Nagy szerencse és a sok munkának köszönhető, hogy így is nyertem.”

Hosszú ezzel beállította Egerszegi Krisztina magyar rekordját az egy olimpián szerzett úszóaranyérmek tekintetében: a legendás Egér 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre. A sportágtól független magyar csúcs Keleti Ágnes nevéhez fűződik, a fantasztikus tornász 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat nyert. Hosszú akár ezt is beállíthatja, hiszen Rióban még egy egyéni számban, 200 méter háton ugrik vízbe – szintén éremesélyesként.

Forrás: nso.hu