Európának 5-10 éves időtávban gondolkodva kell kitűznie azt a célt, hogy visszaállítja a korábbi biztonságos életformáját. Ez azonban nagyon hosszú és kemény küzdelem lesz – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő, a katonai elhárítás volt főigazgató-helyettese a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Néhány nappal ezelőtt a német különleges egységek (GSG 9) vezetője a Bildnek adott interjújában beismerte, hogy a mostani terrorhullám felkészületlenül érte őket, és ahhoz, hogy hatékonyabb legyen a terrorelhárítás, sok mindent újra kell gondolniuk.

Horváth József szerint Jerome Fuchs nyilatkozata nem egyedi, hisz az elmúlt egy évben a német elhárítás és hírszerzés több alkalommal is szivárogtatott már ki információkat, elemzéseket, a vezetőik pedig számos sajtónyilatkozatot tettek. Ezek arról szóltak, hogy a német szervek jelenlegi állományukkal és technikai hátterükkel nem képesek kezelni azokat az új kihívásokat Németországban, amelyeket a terrorizmus és az illegális migráció jelent.

A szakértő úgy vélte, a jelenlegi eszközök és kiképzés a klasszikus terrorelhárításhoz, vagy egy terrorakció felszámolásához már nem elegendő, sokkal inkább egyfajta katonai fellépésre lenne szükség. A közelmúlt eseményei ugyanis bebizonyították, hogy nem is annyira terrorról, mint inkább úgynevezett városi harcról, aszimmetrikus háborúról van szó – tette hozzá
Forrás: hirado.hu