2016. augusztus 31-én,  Somorján kel életre a Honfoglalás,  a Szigetszentmiklósi Sziget Színház előadásában.
A film nyomán Koltay Gábor testvére, Koltay Gergely és zenésztársa, Szűts István alkotott azonos címmel rockoperát, amelynek színpadra állítása Pintér Tibor érdeme.

A mozifilm készítői döntően párbeszédekkel szőtték történetüket, erről azonban egy rockoperánál szó sem lehet, így aztán Koltay Gergely és Szűts István – felhasználva a filmben is elhangzó zenei betéteket, dalokat – hatásos, nagyszabású zenés művet alkotott. Újszerűségét az is jelzi, ahogyan több ponton is szakított a film történetbonyolításával.

Az eredeti alkotásban nem szereplő szerelmi szál módot adott lírai dalbetétek, duettek beillesztésére, az ármánykodó Sámánasszony pedig folyamatos feszültségforrásként szolgált. Vele szemben a jót, a magyarokat hazát foglalni űző Táltos képviseli, őt Pintér Tibor alakítja. A táltos a történet legfőbb mozgatója, aki a néha csüggedő Árpádba új erőt önt, a harcba induló magyarokat győzelemre vezeti, és végül legyőzi a Sámánasszonyt, valamint mindenki mást, aki Árpád népe és az új haza közé áll.

Az előadásra elővételben, az alábbi helyeken lehet megvásárolni a belépőt, 12 euroért, ugyanezért a helyszínen már 14 eurot kell majd fizetni.

Dunaszerdahely- Focus Music Shop, Somorja - Molnár Könyv, Galánta - Molnár Könyv, Bős - HZ PC Servis, Csallóközcsütörtök - Góóól presszó