Különlegesen értékes sajtófigyelést végezhettek 2014 tavaszán a Prospect Műhely Alapítványnál, amely 63 ezer dollárt (kb. 17 millió forintot) nyert erre Soros Györgytől. A Prospect Műhely Alapítvány a Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft-n keresztül juthatott a pénzhez – erre utalnak a társaság honlapján található információk. A Mérték Médiaelemző Műhely felügyelőbizottsági tagjai között megtalálható Majtényi László, az ugyancsak Soros-kegyelt Eötvös Károly Intézet elnöke, és Braun-Rozgonyi Krisztina, Gyurcsány Ferenc egykori tanácsadójának, Braun Róbertnek a felesége.
A Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft-hez köthető az a szervezet, amely mintegy 17 millió forintot kapott Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától (Open Society Foundation – OSF). A DC Leaks által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a Prospect Műhely Alapítvány is pályázatot nyert az Európai választások 2014 nevű programban, az alapítvány médiamonitorozásra kapott pénzt. A Prospect Műhely Alapítvány nem közölte, hogy mire költötte pontosan a migrációs válság mögött is felsejlő milliárdos pénzét. Az azonban kiderült, hogy a 2014-es választások időszakát célzó, a Stichting Democratie en Media és az OSF által támogatott kampány egyes vonatkozásait vizsgáló kutatást a Prospect Alapítvány munkatársai a Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. megbízásából végezték.

„Két fontos választás zajlott Magyarországon 2014 első felében. A magyar parlamenti választás hivatalos kampányidőszaka 2014. február 15-én kezdődött és április 6-ig, a választás napjáig tartott. A választás másnapján, április 7-én gyakorlatilag azonnal kezdetét vette az Európai Parlamenti választás kampánya, ami a május 25-i voksolásig tartott. A Mérték Médiaelemző Műhely megbízásából a Prospect Műhely Alapítvány munkatársai ebben a két szakaszra bontható tág kampányidőszakban nyomon követték a legjelentősebb médiumok hírfolyamait” – olvasható a Mérték.eu-n.

A Prospect Alapítványt megbízó Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagjai között megtalálható Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke és Braun-Rozgonyi Krisztina, Gyurcsány Ferenc egykori tanácsadójának, Braun Róbertnek a felesége. Az alapítótagok között ott van Mong Attila, annak az Átlátszó.hu-nak a főszerkesztő-helyettese, amelyet a Magyar Helsinki Bizottság, a Transparency International Magyarország, a Political Capital és a TASZ is támogat.

A Prospect Alapítványnál a Mérték Médiaelemző Műhellyel együttműködő Ténytárhoz köthető e-mail cím van feltüntetve. A Ténytár közösségi oldala szerint a Prospect Alapítvány a Ténytár működését segíti, alapítója pedig az ugyancsak Soroshoz köthető Közép-európai Egyetem volt rektora, Paul Garrison.

magyaridok.hu