Azt már korábban megállapították a tudósok, hogy a túlsúly és az elhízás növeli a vastagbél, a nyelőcső, a vese, a mell és a méh daganatos elváltozásainak rizikóját, most azonban kiderült, hogy további nyolc rákfajta kockázata is növekszik a pluszkilók miatt.
A kutatók hangsúlyozták, hogy a testsúly növekedésének korlátozása ugyanakkor segíthet csökkenteni ezek – a gyomor-, a máj-, az epehólyag-, a hasnyálmirigy-, a petefészek-, az agyhártya- és a pajzsmirigyrák, valamint a plazmasejtek megbetegedésének – kialakulását.

A túlsúlyhoz köthető rákkockázat a nőkre és férfiakra egyaránt érvényesnek bizonyult, s a szakemberek szerint sok oka lehet. Egyrészt ösztrogén-, tesztoszteron- és inzulintúltermeléshez vezet, ami gyulladást okozhat, és ez gyakran kiinduló- pontja a daganat képződésének. „A rákkockázat csökkentésében jelentős szerepet játszhatnak az olyan életmódfaktorok, mint az egészséges étrend, az ideális testsúly megőrzése, a testedzés, valamint a dohányzás mellőzése” – emelték ki a kutatók. Hozzátették: a felesleges kilók ledolgozása sok ember számára nagyon nehéz, ám aki nem jár sikerrel, az se adja fel, inkább koncentráljon arra, hogy ne gyarapodjon tovább a meglévő súlya.