Pisában a híres ferde torony mellett építenének mecsetet, de a helyiek már aláírásgyűjtésbe kezdtek a terv ellen, így népszavazás dönthet a nagy vitákat kiváltó ügyben. A petíció egyik élharcosa Magdi Allam egyiptomi származású olasz újságíró, aki 2008-ban tért át a keresztény hitre. Múlt héten őrizetbe vettek egy tunéziai származású férfit, aki a turisztikai attrakció ellen készül támadásra.
Népszavazás dönthet abban a kérdésben, hogy legyen-e mecset a pisai ferde torony mellett, ugyanis eddig 1 800-an írták az erről szóló petíciót. A terv ellenzői még vasárnapig gyűjtik az aláírásokat a turisták által is kedvelt téren. A mecsetépítés egyik ellenzője Magdi Allam egyiptomi származású olasz újságíró, a Corriere della sera főszerkesztő-helyettese, aki világméretű ismertségre akkor tett szert, mikor XVI. Benedek pápa 2008 Húsvétján a vatikáni Szent Péter-bazilikában megkeresztelte.

A 64 éves újságíró megkeresztelkedése után élesen támadta az iszlám vallást: „Az évek során lelkem kiszabadult annak az ideológiának a sötétségéből, amely törvényesíti a hazugságot, a csalást, a gyilkolásban vagy öngyilkosságban megnyilvánuló erőszakos halált és a vak meghódolást a zsarnokság előtt”.

„A szélsőségesek és a globális iszlám terrorizmus jelenségén túl a rossz magában a pszichológiailag erőszakos és történelmileg konfliktusokkal terhelt iszlámban gyökerezik„ – írja levelében Magdi Allam, aki elmondta: halálos fenyegetéseket kapott, ezért kapott rendőri védelmet.

TERRORVESZÉLY PISÁBAN


Egy hete vették őrizetbe, majd nem sokkal később a bíróság az országból is kiutasította azt a tunéziai állampolgárságú férfit, aki állítólag a pisai torony felrobbantását tervezte – közölték olasz média források. Bilel Chiabhouira a közösségi médiában tett bejegyezése után csaptak le a hatóságok. A Facebook oldalán az Iszlám Államot és az öngyilkos merényleteket elkövető dzsihadistákat éltette és a poszt után saját születési dátuma után halálának várható időpontját is beírta, amit augusztus 11-ére tett Pisában. A 26 éves férfi kábítószer és lopás miatt már ismert volt a hatóságok előtt.

Az akció után megerősítették az évi hat millió turistát vonzó látványosság körül a rendőri védelmet. Az olasz bíróság 2015 óta közel száz szélsőséges kitoloncolásáról döntött.

Chiabhoui letartóztatása után várhatóan tovább nő a petíciót aláírók száma, írta a La Stampa.