Egy új alapítvány létrehozásával segítenék a mecsetek finanszírozását Franciaországban, így tartva távol a radikális nézeteket valló adakozókat - közölte a francia muszlim tanács vezetője.
Anouar Kbibech, a CFCM vezetője egy olyan alapítvány létrehozását indítványozta, amely fedezi a mecsetek felépítésének és fenntartásának költségeit. A forrásokat a - muszlimok számára engedélyezett - halal-élelmiszereket gyártó szektor által fizetett díjakból biztosítanák.   

Franciaország - mely Európa legnagyobb muszlim közösségének ad otthont - világi állam, ahol tilos az állami pénzeket vallási intézményekre fordítani.
A miniszterelnök, Manuel Valls vasárnapi nyilatkozata szerint véget kell vetni a mecsetépítések külföldi finanszírozásának.   

Manuel Valls több tucat prominens franciaországi muszlim vezetővel közösen felhívást intézett az országhoz: küzdeni kell a fiatal muszlimok radikalizálódása ellen, illetve a békés, mérsékelt iszlámot kell pártolni. A BBC szerint Valls valódi megegyezést sürget az iszlám vallással Franciaországban, és ebben központi szerepet szán az alapítványnak.   
Ezt követően Valls-ot éles bírálatok érték, a legfőbb ellenzéki párt két politikusa szerint mindez csupán képmutatás, hiszen Valls egy Szaúd-Arábia által pénzelt nizzai mecset megnyitását sem tudta megakadályozni.

Egyébként nemcsak Franciaországban, Európában is komoly aggályok övezik a szaúdi befolyást, mivel Szaúd-Arábia az iszlám ultrakonzervatív irányzatát, a vahhábizmust terjeszti.    

A vita a mecsetek finanszírozásának kérdéséről a múlt héten lángolt fel újra, miután iszlamista szélsőségesek meggyilkoltak egy papot Normandiában. Egyes megfigyelők szerint a mecsetekre és imaházakra gyakorolt külföldi befolyás elősegítheti az oda járók radikalizálódását.
A belügyminiszter szerint az elmúlt hónapokban húsz olyan iszlám imahelyet zártak be, amelyek szélsőséges eszméket terjesztettek. Hozzátette továbbá, hogy a kormány egy olyan rendszer kidolgozásán munkálkodik, amely nemcsak teljes átláthatóságot biztosít a mecsetek finanszírozását illetően, de szigorúan előírja a köztársaság szekuláris alapelveinek tiszteletét is.

MTI