Tisztogatás és megtorlás követte a júliusi puccskísérletet Törökországban, az elnök testőrsége sem maradt ki
Hétfőn tizenegy olyan kommandóst vettek őrizetbe a török hatóságok, akiknek Erdogan elnökkel kellett volna végezniük, de két hete folyamatosan szökésben voltak. Vannak olyan egységek is, amelyek elmenekültek az országból.

Két hétig sikeresen bujkált az a tizenegy török kommandós, aki Recep Tayyip Erdogan elnökkel végzett volna a tervek szerint a július 15-i puccskísérlet során. Az elnök a hatalomátvételi kísérlet idején éppen egy népszerű üdülőhelyen, Marmarisban tartózkodott, a „kivégzőosztag” állítólag fél órával késte le távozását.

Erdogan elfogását egy 25-40 fős csapatra bízták, akik meg is támadták a hotelt és a biztonságiakat, de az elnök már nem volt ott.
Az államfő foglyul ejtése mindennél fontosabb lett volna, mert el tudták volna hitetni a lakossággal, hogy a hatalom valóban az ő kezükbe került. Erdogan repülőn távozott a városból és – bár állítólag vadászgépek üldözték – le is szállt Isztambulban. Amikor megjelent a tévéképernyőn, már sejteni lehetett, hogy a puccs kudarcot vallott.

Azt beszélik, hogy a vezérkari főnök helyettese figyelmeztette a közelgő veszélyre. Egy órával korábban közölte vele, hogy egy kommandó jön érte, ezért már ne is Ankarába, hanem Isztambulba menjen.
A hétfőn elfogott katonáknak nem sikerült külföldre szöknie, a vadonban rejtőzködtek. A környékbeli lakosság segített elkapni őket, miután észrevették, hogy vaddisznóra vadásznak. Éjszaka ütöttek rajtuk és egy kivételével mindnyájukat kézre kerítették. 
Más puccsistáknak vagy a megtorlástól félő katonai egységeknek viszont sikerült meglépniük, ismert, hogy nyolcan Görögországba repültek egy helikopterrel. Állítják ugyan, hogy ártatlanok az ügyben, mégis menedékjogot kértek a görög hatóságoktól. Kérelmüket most bírálják el, de mivel Törökország ragaszkodik kiadatásukhoz, a görögök hajlandóak lehetnek rá.

Az illegális határátlépésért már két hónap felfüggesztett börtönt kaptak a görög bíróságtól, de mivel három évre felfüggesztették az ítéletet, így nincs akadálya a kiadatásnak. Jogi képviselőjük azzal érvelt: a katonák sérült civileket mentettek, amikor rendőrök tüzet nyitottak rájuk. Féltve életüket ezért távoztak Görögországba.

Voltak olyan puccsisták is, akik már az őrizetből szöktek meg. Kettőt közülük sérüléseik miatt egy ankarai kórházban ápoltak, de pár nap múlva sikerült észrevétlenül elhagyniuk azt.
Július 20-án a görög parti őrséget riasztották, mert a puccs kudarca után menekülő kommandók állítólag lopott hajókon próbálják elhagyni országukat a görög Szimi-sziget felé. A török légierő átvizsgálta a környéket, de szerintük senki sem tartott a görög vizek felé, csak a parti őrség hajói cirkáltak.

Annyit tudni, hogy gumicsónakok valóban útnak indultak, de nem érkeztek meg a görög szigetekre. Később a görögök is megerősítették, hogy az említett hajók nem tévedtek görög vizekre, de a biztonság kedvéért Szimire rendőröket küldtek.

Bejárta a világot a hír, hogy a puccskísérlet mögött Erdogan az Amerikában önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülent sejtik, ezért kérték is kiadatását. Hetek óta folyik a tisztogatás a hadseregben és az állami szférában, több tízezer embert bocsátottak el. Azt még nem tudni, mi lesz a puccsban résztvevők sorsa, de a halálbüntetés visszaállítása sem kizárt. A védelmi minisztérium 167 tábornokot helyeztetett át.

Közben elfogatóparancsot adtak ki egy ankarai katonai kórház száz alkalmazottja – köztük orvosok – ellen, a hírt az NTV török televízió közölte. A rendőrség kedden délben kezdett razziába, feltehetően a sikertelen puccskísérlettel kapcsolatban. Azt nem közölték, hogy mindennek köze van-e a kiszabadult puccsisták szökéséhez.

MTI