Németországban a lakosság 81 százaléka támogatja a burka vagy a test egészét eltakaró más muzulmán női öltözék nyilvános viselésének valamilyen mértékű tilalmát – mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Az ARD országos köztelevízió felmérésének adatai szerint a lakosság 51 százaléka az általános, 30 százaléka a részleges – például a közszolgálatban és az iskolákban való viselésének – tilalmat pártolja, 15 százalék pedig ellenzi az egész testet, illetve az arcot elfedő muzulmán női öltözékek – a burka és a nikáb – nyilvános viselésének tilalmát.

Az ügyet a kormányzó CDU/CSU jobboldali pártszövetség emelte a politikai napirendre, javaslata szerint részleges tilalmat kell bevezetni, vagyis az oktatási intézményekben, hivatalokban, demonstrációkon és a közúti közlekedésben szükséges tiltani a burka viselését, illetve az arc elfátyolozását.

A 82 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. Tavaly a menekülthullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban.

A kezdeményezés hatására sok migránsvédő, illetve muzulmán fejezte ki felháborodását. A migránsok azt terjesztik, hogy ha végleg tiltólistára kerül a burka, fellázadnak, ugyanis – a túlművel migránsok szerint – ez a személyiségi jogok csorbítása. Érdekes azonban az is, hogy a már régóta Németországban élő muszlimok nem lázadnak, csak az integrációt messze elkerülő “menekültek”