A republikánus elnökjelölt kampányának új vezetői várhatóan a korábbinál is durvább és kíméletlenebb kampányt folytatnak majd. A demokratáknál sokan attól tartanak, hogy "lángba borítják" a választási versenyt.
Mindenkit meglepett Donald Trump váratlan döntése: az amerikai milliárdos elnökjelölt szerda reggelre átalakította kampánystábját, és a szabadszájúbb jobboldali médiából szerződtetett kampányfőnököt.

Trump szerdán átalakította kampánystábját, amelybe két új kulcsembert vett maga mellé: egy jobboldali hírportál vezetőjét és egy közvélemény-kutatási szakembert, legfőbb tanácsadóját pedig elmozdította. Stephen Bannon volt bankár, aki jelenleg a befolyásos Breitbart News című jobboldali hírportált irányítja, Trump kampányának vezetője lesz, Kellyanne Conway republikánus közvélemény-kutatót pedig az elnökjelölt kampánymenedzseri feladatokkal bízta meg. Paul Manafort eddigi kampányfőnöktől nem vonta vissza megbízatását, de hírek szerint az eddiginél jóval korlátozottabb lesz a szerepe.

Szeretnek nyerni, és ők tudják, hogyan kell nyerni" - szögezte le kommünikéjében a republikánus elnökjelölt, indokolva választását. Hozzátette: meggyőződése szerint az amerikai politika legkiválóbbjai kerültek a stábjába, s erre szükség is volt annak érdekében, hogy novemberben legyőzze Hillary Clintont. A megváltoztatott csapattal a republikánus elnökjelölt azt tervezi, hogy az eddigieknél intenzívebben mozgósítja híveit a kampánygyűlések és a médiamegjelenések révén.

Győzni akarok, és ezért hozok fantasztikus embereket a kampányomba, olyanokat, akik tudják, hogyan kell győzni" - nyilatkozta Trump a The Wall Street Journal-nek.

Csütörtök reggelre újabb részletek derültek ki Paul Manafortról, Trump minap leváltott kampányfőnökéről. Az amerikai sajtót elöntötték a Manafortról szóló negatív riportok, amelyek elsősorban a volt ukrán államfőhöz, Viktor Janukovicshoz fűződő kapcsolatairól szólnak. Ugyan Manafort szerdától már nem kampányfőnöke Trumpnak, de változatlanul a kampánycsapat tagja. Az AP hírügynökség részletes riportot közölt, olyan embereket is idézve, akiknek közvetlen ismereteik vannak Manafort ukrajnai tevékenységéről. Azt állítják, hogy segített Viktor Janukovics később megbuktatott ukrán elnöknek abban, hogy titokban legalább 2,2 millió dollárt utaljon át két washingtoni lobbicégnek.

Ahogy azt a The Washington Post is megírta, Trump új kampányfőnöke Stephen Bannon lett, aki eddig a Breitbart News vezetője volt. Bannon Trumphoz hasonlóan sokszor durva stílusú, szókimondó és konfrontatív személyiség. Korábban a Breitbart News internetes oldalain és rádióműsoraiban Bannon rendre olyan véleményformálóknak biztosított megszólalási lehetőséget, akik a Republikánus Párt elitjét és kongresszusi politikusait bírálták. Az előválasztások során ez sokat hozhatott Trumpnak, hiszen szembement a republikánus pártelittel és végül elnökjelöltként triumfált a konvención.

A CNN politikai elemzője "utcai harcosnak" nevezte Bannont, s hangsúlyozta, hogy kinevezésével a média működési mechanizmusát nagyon is jól ismerő Trump az eddig megszólított és megnyert választói táborát akarja erősíteni, és nem új választók megnyerésére törekszik.

Nicholas Kristof, a The New York Times tekintélyes kolumnistája szerint Trumpból lényegében a jobboldali rádiók és internetes újságok, valamint a Fox televízió csinált elnökjelöltet, mégpedig azzal, hogy teret adott neki, és ennek köszönhetően a politikában kívülállóként sikeresen ostromolhatta meg a Republikánus Párt várát.

Mindezek fényében Clinton kőkemény kampányra készülhet. A demokrata elnökjelölt helyzetét nehezíti a személye körül kibontakozott Wikileaks-es e-mail kiszivárogtatási botrány. Valamint a napokban megdöbbentő beszámolók és szakvélemények kerültek napvilágra azzal kapcsolatban, hogy Hillary Clinton meglehetősen komoly egészségügyi gondokkal küszködik. A demokrata elnökjelölt és kampánystábja minden hasonló feltételezést cáfol, de a felvételeket elnézve komoly aggodalmak fogalmazódhatnak meg Clinton egészségi állapotát illetően.

(NYT, TWP, MTI)