Taps és éljenzés közben égették el nikábjukat a szíriai Manbijból elmenekült nők, akiket a dzsihadisták hidzsáb helyett hosszú ideig az egész testüket eltakaró fekete lepelbe kényszerítettek. Az ünneplés városuk újabb 3 ezer lakója felszabadításának hírére kezdődött.
Július utolsó hétvégéjén a kurd csapatok a nemzetközi koalíció segítségével visszafoglalták a szíriai Manbij városának 70 százalékát az Iszlám Állam fennhatósága alól. A dzsihadista harcosok a város régi negyedébe szorultak vissza.

A helyi kurd televízió által levetített felvételen egy harcos részletesen elmagyarázza, hogy az elmúlt hétvégén háromezer embert sikerült felszabadítaniuk a koalíció segítségével – írja az Independent.
A város ettől függetlenül még mindig nagyon veszélyes. Úgy tudni, még mindig sok civil ragadt bent, és a koalíció légicsapásai az ő életüket is veszélyeztetik, de a megszökött lakóknak minden kis győzelem életfontosságú lehet.

A dzsihadista harcosok meghátrálása is ilyen győzelemnek számított, melyet hangos ünnepléssel fogadtak a város egykori lakói, főként a nők. Ők ruhájuk felső részének elégetésével, jelképesen mutatták meg, hogy csak arra vágynak, hogy eltűnjön az életükből a radikális iszlám hit, és az ezt kiforgató dzsihadista ideológia.




A fiatal lányokból álló csoport először csak körbeállt egy nőt, aki levette nikábját, majd egy öngyújtóval meggyújtotta a leplet. A lányok és a nők éljenezni kezdett, és egy férfi is besegített az égetésbe.

Az első “nikábdobálásról” készült felvételek még júniusban készültek, mikor az elszökött lakók azt ünnepelték, hogy a kurd harcosok bekerítették a Manbijt.

A Törökországtól mindössze 40 kilométerre fekvő település visszaszerzése komoly akadályokat gördíthet majd az Iszlám Állam útjába, mivel egyre fogy az ellenőrzésük alatt álló határvárosok száma.