Egyre komolyabb veszélyben forog az észak-bácskai polgárok biztonsága.  
A Horgosnál és Szabadka környékén (sőt, immár magában a városban is) várakozó migránsok lassan rájönnek, hogy Magyarország sohasem engedi be őket, és úgy érzik, visszaút sincs számukra.

Az egyre frusztráltabb, idegesebb (és várhatóan ellenségesebb) illegális bevándorlók kiváló emberanyagot képeznek a dzsihadisták számára.

A Horgosnál is megjelenő szélsőséges iszlamisták olykor jótékonysági aktivistáknak és fordítóknak álcázva magukat erőteljesen “térítenek” és nyerik meg az ügyüknek a csalódott és vélhetően nem túl felvilágosult, könnyen befolyásolható migránsokat. “Az Allahért vívott küzdelem” által kínálják nekik a kiutat.
Ezt allítja Božo Spasić, a Szerbiai Állambiztonsági Szolgálat volt operatív szakembere. Szavai szerint a különböző terrorista sejtek tagjai már Preševónál és Dimitrovgradnál fogadják a bevándorlókat. Közülük többen beépülnek a migránsok közé és együtt utaznak velük egészen a szerb-magyar határig. Útközben pedig toboroznak.

Darko Trifunović ismert nemzetközi biztonsági szakértő szerint minden egyes migráns mobiltelefonja tartalmazza a Szerbia területén található dzsámik elérhetőségeit és egyéb adatokat. Trifunović úgy véli, az Iszlám Állam egyes harcosai elejétől kezdve beolvadnak az útnak induló és Szerbiába érkező bevándorlók közé.

A szakértő továbbá felhívja a figyelmet, hogy Szaúd-Arábia számos olyan, Szerbia területén levő szervezet tevékenységét finanszírozza, amely az itteni muzulmánok toborzásával, fanatizálásával, a dszihád (“szent háború”) népszerűsítésével foglalkozik. Az államnak, illetve a biztonsági szerveknek gyorsabban kellene reagálniuk, emelte ki Trifunović, majd hozzáfűzte, hogy a szélsőséges iszlamisták a muzulmán vallású romákat is egyre gyakrabban környékezik meg. Pénzt adnak nekik és azt igérik, az elithez tartoznak majd, ha szakállat növesztenek és naponta ötször imádkoznak Allahhoz. Napi szinten több tíz roma csatlakozik a dzsihadistákhoz nemcsak Belgrádban, hanem más nagyobb szerbiai városokban is.
Jovan Damjanović, a Roma Világszervezet elnöke megerősítette, hogy a muzulmán vallású romák, akik eddig lojálisak voltak Szerbiához, egyre nagyobb számban állnak át a másik oldalra. Ez főleg Belgrádban, Zimonyban, Újvidéken, Szabadkán, Nišben és Vranjeban történik – mondta Damjanović.

A kép illusztráció! / Forrás: delhir.info