Sorban az ötödik egymást követő negyedévben, az idei harmadik negyedévben is romlott a müncheni ifo gazdaságkutató intézet euróövezeti gazdasági hangulatindexe.
A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kimutatása szerint az euróövezeti gazdasági hangulatindex a harmadik negyedévben 111,6 pontra csökkent a második negyedévi 112,7 pontról. A csökkenés mértéke azonban mérsékeltnek tekinthető és nem vitte le a mutatót hosszú távú átlaga alá. 

A hangulatindex csökkenése egyértelműen a kilátások romlásának tulajdonítható, mivel az aktuális helyzet megítélése javult. 

A felmérésbe bevont gazdasági szakértők hat hónapra előre tekintő várakozásait számszerűsítő mutató a harmadik negyedévben 85,2 pontra, 2012 vége óta a legalacsonyabb szintre csökkent a második negyedévi 93,4 pontról. 
Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató viszont 145,5 pontról 156,6 pontra emelkedett, ami öt éve a legmagasabb értéke. 

Az aktuális helyzetet Németországban és Írországban ítélték meg a legkedvezőbbnek a megkérdezett gazdasági szakértők, Görögországban és Portugáliában viszont a már egyébként is rossz helyzet további romlásáról számoltak be.

MTI