Csaknem ezer viseletes fellépővel, több külföldi és külhoni magyar csoport részvételével rendezik meg augusztus első hétvégéjén, Bonyhádon a Bukovinai Találkozások XXVII. Nemzetközi Folklórfesztivált.
Mint Asztalos Zoltán, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta, Bukovina kulturális sokszínűségét hivatott bemutatni, és az onnan elszármazott népcsoportok közötti kapcsolat megőrzését elősegíteni a Bukovinai Találkozások programsorozata, amelynek ma már állandó magyarországi helyszíne Bonyhád.

A Bukovinából elszármazott népcsoportok hagyományőrzői 1990 óta találkoznak a fesztiválsorozat keretében, amelyet Magyarország mellett Romániában, Ukrajnában, Moldovában és Lengyelországban rendeznek meg.

A pénteken kezdődő, háromnapos rendezvény kínálatából Asztalos Zoltán a szombat délutáni viseletes felvonulást és az azt követő színpadi folklórműsort emelte ki. Ezeken a hazai, külhoni és külföldi hagyományőrző tánccsoportok, kórusok mintegy ezer, viseletbe öltözött tagja vesz részt.
A találkozó vendégeként Lengyelország, Románia és Ukrajna hagyományőrző csoportjai érkeznek Bonyhádra. A külhoni tagegyesületek közül fellép a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület, a Marosludasi HAJDINA Kulturális Egyesület, a Segesvári Miklós Pál Egylet Népdalköre Déváról, a Petőfi Sándor Székely-Magyar Művelődési Egyesület Székelykevéről és a Petőfi Sándor Magyar Egyesület Pancsováról, valamint a szövetség közel kéttucatnyi, hazai tagegyesülete. Kísérőprogramként lesz ebben az évben is "Székely könyvészet" sátor, külön helyszínen foglalkoznak a családfakutatással, a szellemi örökséggel, a gasztronómiával, de borudvar és kézműves foglalkozások várják a közönséget.

Vasárnap "szomszédolni" mennek a határon túli egyesületek, valamint a román, ukrán, lengyel csoportok, és a hazai tagegyesületeknél vendégeskedve hat településen mutatkozik be.

Újdonság a fesztiválon, hogy a Magyarság Háza jóvoltából bemutatják a Márton Áron élete és munkássága című kiállítást előbb Bonyhádon, vasárnap pedig Kisdorogon, a templom előtti téren. A templomban a Marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes előadásában elhangzik a "Népemért vállalom" című, Márton Áron tiszteletére készült rockopera.

MTI