Menekülttáborokból toboroz az iraki hadsereg egy szunnita milícia közreműködésével, akik fiatal fiúkat visznek a frontvonalra Moszul végső ostromához. Moszulban viszont könnyedén más gyerekekkel találhatják szembe magukat, akiket az Iszlám Állam kényszerít gyilkolásra. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport arra figyelmeztette az iraki kormányt, hogy tragikus vége lehet a gyermekek összecsapásának.
Minden jel arra mutat, hogy az iraki hadsereg tanult az Iszlám Államtól: ők is elkezdtek menekülttáborokból toborozni egy szunnita milícia közreműködésével. A menekülttáborban élő családok elmondása szerint augusztus elején jelentek meg az első kamionok, melyekbe betuszkolták azokat a fiatal fiúkat, akik alig várták, hogy elhagyhassák a tábori élet sivár hétköznapjait, az Iszlám Állam ellen harcolhassanak és pénzhez jussanak.

Ahol nem az iraki hadsereg “hírvivői” toboroznak, ott az Iszlám Állam és a síita milíciák agitálnak, hiszen nem kell sokat ígérniük: a városokból kitelepítettek a kormányra és a dzsihadistákra is dühösek.

Menekülttáborokból szemezgetnek a fegyveres csoportok

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport az Erbíl melletti Debaga táborból értesült a a Hashad al-Ashari fegyveres csoport illegális toborzásáról – írja az Independent.

Az Iszlám Államot ugyan sikerült kiszorítani Fallúdzsa, Ramádi és Tikrit városából is, de a dzsihadistáktól hemzsegő városokat lebombázták a felszabadítás előtt, így a lakosoknak menekülttáborba kellett költözniük. A Debaga táborba több mint 35 ezer menekült érkezett, itt nagyon könnyű fiatal harcosokat toborozni.

A szemtanúk szerint a szunnita csoport fiúkkal megtöltött kamionjai egy Moszulhoz közeli településhez mentek, éppen oda, ahol az iraki biztonsági erők is táboroznak és előkészítik az Iszlám Állam eleni ostromot.

Augusztus 14-én két kamion is érkezett a táborba, és 250 újonccal távoztak. A lakók legalább hét 18 év alatti fiút láttak a csomagtérbe mászni. A segélyszervezetek szerint a 16 esztendősnél idősebb fiúk szabad prédák, velük akarják helyettesíteni az iraki hadsereg utánpótlását.

Sokan nyíltan megvádolták már az iraki biztonsági erőket bűnrészességgel: az egyik táborlakó a kamionok érkezés előtti napon több olyan fegyverest látott, akik a hadsereg egyenruháját viselték.

“Moszulnál mindkét oldalon gyermekek fognak harcolni”

A HRW vezető gyermekjogi kutatója szerint az iraki kormány feladata lenne, hogy megakadályozza a gyermekkatonák toborzását az Iszlám Állam elleni harcban.

“A moszuli ostrom előtti gyermektoborzás egy figyelmeztető jel az iraki kormány részére” – tette hozzá Bill Van Esveld.

A kutató az Iszlám Állam ostromának legtragikusabb részletére hívta fel a figyelmet: “Ha az iraki kormány és a külföldi szövetségesek nem cselekednek azonnal, Moszulnál mindkét oldalon gyermekek fognak harcolni”

Az iraki várost 2014-ben rohanták le a dzsihadisták mindössze pár ezer harcossal, hogy véghez vigyék hajdani globális tervük első fázisát: a Moszultól Rakkáig kiterjedő kalifátus kiépítését.

Összefogás a láthatáron, egyre befolyásosabb a szunnita milícia

Egy Makhmourból (Erbíl és Ninive közötti terület) elszökött férfi azt mesélte a segélyszervezeteknek, hogy tíz fiúgyermeke csatlakozott a helyi fegyveres csoportokhoz. A férfi 21 hónapig élt a dzsihadisták uralma alatt, mielőtt az iraki erők márciusban lecsaptak volna az Iszlám Állam főhadiszállására. A milíciához csatlakozott fiai közül a legfiatalabb még csak 15 éves volt. Őt visszaküldték, mondván, hogy még várnia kell.

Az egyik idősebb, 20 éves fia viszont furcsa történeteket mesélt a fegyveres csoportról: azt állította, hogy egy hétig tart egy “háborús túra”, az iraki biztonsági erőkkel harcolnak, Bagdadból kapják a fizetésüket, tehát szinte az iraki hadsereg tagjai. Százezer forintnak megfelelő összeget kapnak egy hónapra fizetésként.