A nyomott globális kamatkörnyezeten keresztül a magyar kamatokat is alacsonyan tarthatja a brit jegybank csütörtöki döntése az alapkamat történelmi mélypontra csökkentéséről a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint.
A brit jegybank 0,25 százalékra csökkentette alapkamatát a több mint hét éve érvényben lévő 0,50 százalékról és 60 milliárd fonttal 435 milliárd fontra emelte az eszközvásárlási program keretösszegét, valamint elindított egy vállalati kötvényprogramot is.

Németh Dávid MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: a Bank of Englandnek (BoE) most bejelentett lépéseire mindenképpen szükség van a Brexitből eredő negatív gazdasági hatások tompítására. Ebben a helyzetben a BoE-nak a lehető legtöbb oldalról támogatnia kell a gazdaságot, pénzhez kell juttatnia azt, hogy elkerülje a nagyobb bajt - vélte az elemző.
A K&H szakértője szerint a BoE döntése ez Európai Központi Bank (EKB) is várhatóan alacsonyan tartja a kamatot, emellett tovább húzódhat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelése. Ennek eredményeként világszerte tartós maradhat az alacsony kamatkörnyezet, ami az magyarországi kamatokat is alacsonyan tartja, és támogathatja az idén beindulni látszó hitelezés bővülését - tette hozzá.

MTI