Noha már csak kevesebb, mint egy hónap van a nyárból, sokan még csak ezután indulnak vakációzni. Abban az esetben, ha a nyaralást gyerkőccel tervezzük, nem árt néhány dolgot betartani, hogy biztonságos legyen a strandolás.
Kezdjük a sort minden gyerek kedvencével, a pancsolással. Amennyiben a természetes vizek mellett tesszük le a voksunkat, legyünk nagyon óvatosak és soha ne engedjük a gyerekeket felnőtt felügyelet nélkül fürdőzni, hiszen a sodrás, illetve a mélység is komoly gondokat okozhat!

Persze az is lehet, hogy inkább uszodát választunk a hűsölésre. A medencéket gyakran fertőtlenítik, ám még emellett is előfordulhat, hogy bizonyos baktériumok megmaradnak. Arról nem is beszélve, hogy a túl erős fertőtlenítőszerek gyakran kikezdik az érzékeny bőrt.
A gyermekeknek természetes a gyermekmedence való. Az apróságokat persze bekísérhetjük, ám ha nem szükséges, inkább csak a gyermekmedence széléről figyeljük őket és felnőttként ne menjünk be közéjük. Ez egy nagyon fontos higiéniás szabály, amire minden szülőnek figyelnie kell.

A gyógyvizes medencék szintén nem a kisebb korosztálynak valók, hiszen a víz összetétele, illetve hőmérséklete nem megfelelő a gyermekek számára.
A pancsolás mellett mindig szem előtt kell tartanunk a napsugárzás erősségét. A vízparton, vagy medencés strandokon remekül le lehet foglalni a gyereket, hiszen ezeken a helyeken akár órákat is képesek játszani, futkosni, pancsolni. Az UV sugárzás azonban nagyon erős, így 11-15 óra között mindenképpen érdemes árnyékos területet keresni.
A gyermekek bőre különösen érzékeny, nagyon gyorsan leéghet, így gondoskodnunk kell a fényvédelemről is. Vegyünk olyan naptejet, amely magas faktorszámú és lehetőleg vízálló. Tartalmazzon fizikai fényszűrőket a maximális védelem érdekében és lehetőleg illat-, valamint színezékmentes legyen. A napvédő krémek felviteléről még gondoskodjunk otthon, hiszen ott nyugodtabban, nagyobb körültekintéssel tudjuk elvégezni a folyamatot.
Emellett nem szabad elfeledkeznünk a napszúrásról sem. Sose hagyjuk fedetlenül, a tűző napon a gyerkőcök fejét. A babakocsira szereljünk fel árnyékolót, napernyőt, a pici fejét pedig óvhatjuk egy jól szellőző sapkával is.

Végül pedig, indulás előtt tegyünk be váltóruhát, így ha a kicsik kijöttek a vízből, át tudjuk öltöztetni őket. Ezáltal elkerülhetőek a gombás fertőzések. Természeten uszodában a papucs használatát se mellőzük!