FEKVŐ NAGYKÖZSÉG VEZETŐJÉNEK AZ M1-EN KIALAKULÓ FOLYAMATOS TORLÓDÁSOKBÓL ÉS A TÖBB KILOMÉTERES DUGÓKBÓL LETT ELEGE, AMELY SOKSZOR HEGYESHALOMRA IS „KIHAT”.
Az osztrák-magyar határon fekvő település polgármestere úgy érzi, ők isszák meg a levét annak, hogy az osztrák kormány fittyet hányva a határon gyorsabban áthaladó forgalmat célul kitűző magyar tervekre saját ellenőrzési pontot hozott létre – írja a Mandiner a Kisalföld keddi száma nyomán.

Az osztrák belügyminisztérium 11 hónapja jelentette be, hogy a migrációs krízis miatt ideiglenesen bevezeti a határellenőrzést Ausztria határain, így Hegyeshalomnál is. A lap visszaidézi, hogy április 25-e óta folyamatosan kint állnak az osztrák rendőrök az M1-es autópálya hegyeshalmi határátkelőjénél, folyamatosan torlódásokat, akár kilométeres sorokat okozva ezzel: július 4-én 30 kilométeres kamionsor állt az autópályán az osztrák intézkedés miatt. Az Ausztriába igyekvők az autópálya helyett gyakran inkább az 1-es számú főutat és a hegyeshalmi kishatárt választják.

Szőke Lászlónál, a határmenti település polgármesterénél betelt a pohár:

Ennek mi isszuk a levét – fogalmazott.

Mint a határátkelő üzembentartóinak, rengeteg feladatot ad nekünk a terület tisztán tartása. A várakozó kocsikból kidobálják a szemetet, cigarettacsikkeket, amit nekünk kellene feltakarítanunk.

Hegyeshalom polgármestere a Kisalföldnek külön kitért arra is, hogy az eddigi legkatasztrofálisabb nap július első vasárnapja volt, amikor a dugó a kilencvenes évek elejét idézte. A polgármester a Kisalföldnek elmondta, számos lakossági panaszt kapott, hiszen a kishatár felé közlekedők nem csupán a település egyre gyakrabban beduguló főutcáján mennek végig, előfordul az is, hogy a párhuzamos mellékutcákon is megtelnek. Szőke reméli, ilyen még egyszer nem fordul elő, ugyanakkor két húzós hétvégére még számít.

Forrás: Mandiner.hu/Kisalföld