Ha feltétlenül szükséges, az orosz légierő használhatja az Incirlik légibázist, bár erre az oroszoknak valószínűleg nincs szükségük – ezt mondta vasárnap Binali Yildirim török miniszterelnök.
Ez az a NATO-bázis, ahonnan az amerikai légierő az Iszlám Állam elleni szíriai bevetéseit indítja, de használja emellett például a szintén NATO-tag Németország is. Yildirim erre hivatkozva mondta azt riportereknek vasárnap, nem lát kifogást abban, hogy az amerikaiakon kívül mások, például az oroszok is használják a bázist. Ráadásul az amerikai légierő 50 nukleáris töltetet is tart ezen a támaszponton

Mindezt azután mondta, hogy az orosz kormánypárti médiától a nyugati lapokig elterjedt a hír, hogy az orosz kormány komoly nyomást gyakorol Ankarára, hogy az orosz légierő használhassa a szíriai támadásaihoz az Incirlik-bázist. Igaz, hivatalos kérés még nem érkezett Moszkvából, ezek a hírek ellentmondanak a török miniszterelnök szavainak, hogy az oroszoknak nincs szükségük a légibázisra.

Igor Morozov, az orosz törvényhozás felsőházának külügyi bizottságának tagja az orosz sajtónakazt mondta, ha sikerül elérni, hogy az Incirlik-bázisról induljanak orosz gépek, az “még egy győzelmet jelent majd Putyinnak”.