A baloldal, élén Gyurcsány Ferenccel, valóban „különös anyagból” van gyúrva. Míg a szörnyű terrorcselekmények ellenére a DK ma teljes mellszélességgel küzd idegen kultúrájú, értékrendű, vallású migránsok betelepítéséért, Gyurcsány miniszterelnökként a külhoni magyarok ellen buzdított a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson. A DK most náci propagandát emleget a kormány kvótareferendumra buzdító plakátjaival kapcsolatban, noha 2004-ben például egzisztenciális félelmekre alapozva kampányolt az MSZP–SZDSZ-kabinet a külhoni magyarok ellen. Gyurcsány később beismerte, hogy mindezt saját politikai célja, az MSZP-n belüli megerősödése érdekében tette.
A baloldal és az úgynevezett civilek maró gúnyának első számú céltáblájává vált, amikor a kormány a migránsválság kezdetén például a munkahelyek elvesztésének lehetőségére figyelmeztetett a plakátokon. Ennek a körnek semmi baja nem volt azzal, amikor 2004-ben a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP–SZDSZ-kormány a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson „Ne fizessünk havi 20 ezer forintot családunk pénzéből!”, „Ne fizessünk mások helyett adót, nyugdíjat!”, „Ne fizessünk állásunkkal az olcsó, határon túli munkavállalók miatt!”, „Ne fizessünk álmainkkal, mert nehezedik a lakáshelyzet!”, „A kettős állampolgárság a határon túliak számára nem megoldás, viszont az országnak és nekünk jelentős teher” szlogenekkel kampányolt a külhoni magyarok ellen.

De mindez csak a jéghegy csúcsa volt. Kör-e-mailekben hamisan állították, hogy a családi pótlék, a gyes, a gyed, az anyasági támogatás, a közgyógyellátás mellett tizenötféle segélyt vagy támogatást kaphatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok. Hamisan híresztelték, hogy az államnak pluszköltséggel jár, ha a határon túli magyar diákok tömegesen jönnek Magyarországi egyetemekre tanulni. Riogattak azzal is, hogy Románia és Szerbia rossz néven venné a kettős állampolgárság bevezetését. Gyurcsány Ferenc a Times­nak fejtegette, hogy a románok és a szerbek a kettős állampolgárság megadása után azt mondhatják a magyaroknak: „Mit akartok itt? Nem gondoljátok, hogy haza kellene mennetek?”

Noha a DK most egyenesen náci propagandát emleget a kormány Tudja…? kezdetű kampányával kapcsolatban, a „tájékoztatással” Gyurcsányak annak idején semmi baja nem volt. „Amikor azonban elmondjuk, hogy a határon túli fiatalok jelentős része, vagy a közel 800 ezer magyar igazolvánnyal rendelkező határon túli nemzettársunk valószínűnek tartja, hogy áttelepedik Magyarországra, itt venné igénybe az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat, itt tartana igényt nyugdíjra, akkor nem riogatunk, hanem tájékoztatunk, és nem alaptalan dolgokat híresztelünk, hanem a tényeket soroljuk” – mondta Gyurcsány miniszterelnökként az MSZP a Felelős döntést! – nélkülözhetetlen gondolatok a december 5-i népszavazáshoz című kampánykiadványában.

„Be kell szerezni minél több információt, és csak annak birtokában lehet és kell mérlegelni. Egy felelős kormány, bármennyire is akarja, nem szolgálhat mindig jó hírekkel. Az esetleg felmerülő 500 milliárdnyi új kötelezettség például rossz hír. De attól, hogy nem beszélünk róla, még létezik” – érvelt a külhoni magyarság elleni kampány mellett Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnöknek a magyarországi magyarokat a határon túliak ellen fordító propagandája elérte célját: bár a többség igennel szavazott, túl kevesen járultak az urnákhoz, így eredménytelen lett a népszavazás.

Hogy, hogy nem, Gyurcsány most is egy eredménytelen népszavazásban érdekelt, ám a célja egészen más: a DK elnöke azért küzd, hogy az eddig Európába beérkezett bevándorlókat Brüsszel kötelező érvénnyel szétoszthassa az unión belül, így hazánkban is. Az Európa-szerte elkövetett szörnyű terrorcselekmények ellenére Gyurcsány manapság szolidaritást, nagylelkűséget, emberséget emleget az idegen kultúrájú, értékrendű, vallású migránsok tömegének betelepítése kapcsán.

Az Európai Parlamentben az MSZP, a DK, az Együtt és az LMP európai parlamenti képviselői megszavaztak egy olyan javaslatot, amely új adót irányoz elő a migránsválság kezelésére és pénzbüntetést azoknak az államoknak, amelyek elutasítják migránsok kényszer-betelepítését. A javaslat szerint minden tagállamnak részt kell vállalnia a bevándorlók elosztási mechanizmusában, a migránsok betelepítésétől elzárkózó tagállamoknak migránsokként 78 millió forint büntetést kell fizetniük, miközben a 2014–2020 közti fejlesztési időszakban egy magyar állampolgárra hozzávetőleg egymillió forint uniós támogatás jutott.

Sőt, a DK alelnöke, EP-képviselője egyik Facebook-bejegyzését is közzétette, amelyben szinte kérkedve írta: azért dolgozik Brüsszelben, hogy az unió megbüntesse Magyarországot, amiért a kormány nem akar bevándorlókat befogadni az országba. „Követelni fogjuk a bizottságtól, a tanácstól, hogy mindazokat az államokat, kormányokat, amelyek nem kívánnak részt venni a közös európai politikában, nem akarnak részesei lenni az európai szolidaritásnak, nem akarnak részt vállalni a menekültügyi politikából, sújtsák megérdemelten szigorú szankciók” – tette egyértelművé Niedermüller Péter.

Két dologra végül érdemes emlékezni a témával kapcsolatban. Debreczeni József könyvében Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy a kettős állampolgárságról szóló népszavazáskor többek között miért is vállalta a nem melletti határozott kampányt: pusztán önös politikai érdekből. Mint ismert, Gyurcsányt 2004 szeptember 29-én választotta meg a parlament miniszterelnöknek a lemondott Medgyessy Péter helyére, így mindenképpen bizonyítani kellett a pártja előtt, hogy képes javítani a pozícióján, szüksége volt egy olyan ügyre, amelyben a Fidesz fölé kerekedhet.

Ami pedig a DK nácizását illeti: a Gyurcsány által csodált Európában olyan illegális bevándorlással kapcsolatos kampányok folytak, amelyekhez képest a magyar kormány kampánya kifejezetten visszafogottnak mondható. Az osztrákok 2015 tavaszán otthon akarták tartani a koszovóiakat, de ők nem plakáttal, hanem egész oldalas újsághirdetéssel üzentek, amely így hangzott: „A csempészek hazudnak! Gazdasági okokból nem jár menedékjog Ausztriában.” A spanyol kormánypárt, a jobbközép Néppárt sem fogta magát vissza Badalonában és Hospitaletben. „Megtisztítjuk Badalonát! A Raval nem válhat iszlám gettóvá” – állt a plakátokon. Az osztrák FPÖ „Legyen vége a hamis toleranciának!”, a svájci SVP „Állítsuk meg a tömeges bevándorlást!”, míg a dán Szociáldemokraták „Ha Dániába jössz, dolgoznod kell” üzenettel kampányolt. A brit kormány pedig egyértelműen üzent: „Illegálisan vagy Nagy-Britanniában? Menj haza vagy nézz szembe a letartóztatással.”