Vadonatúj, továbbfejlesztett bombáik miatt az eddigieknél jóval több áldozatot tudnak szedni egy terrortámadás során.
Július harmadikán hajtotta végre az Iszlám Állam eddigi legvéresebb terrorakcióját. A Ramadán szent ünnepe alatt a szokottnál is zsúfoltabb bagdadi piacon robbantottak fel két teherautót, amik dugig voltak tömve robbanóanyagokkal.

A támadásban 292 ember vesztette életét.

A szakértők azt állítják, a terrortámadással tesztelte a terrorszervezet legújabb fejlesztésű bombáját. A robbanást követő tűzvész több embert gyilkolt meg, mint maga a pusztító detonáció.
Az, hogy a terrorállam teherautókat használ a támadások során nem új. Az évek során tucatnyi alkalommal robbantottak furgonokkal. A BBC által megkérdezett szakértők szerint az iszlamisták már nem arra törekednek, hogy milyen új módokon lehet embereket gyilkolni, hanem a robbanószerek összetételét variálja úgy, hogy minél kisebb térfogatú robbanóanyag minél nagyobb pusztítást hajtson végre.

A brit közmédia úgy tudja, az iraki Falludzsában tervelték ki az akciót. A várost az elmúlt hetekben foglalták vissza az iraki kormányerők milicistái.

Az új robbanószer szakértők szerint sokkal nagyobb hőt szabadított fel.
Egyszerűen rettenetes volt. Úgy éreztem, mintha a Nap felszínén lennék, soha nem éreztem még ilyen hőséget” – mondta az egyik túlélő.

A szakértők egyelőre nem derítettek arra fényt, milyen új vegyületet használ az ISIS. A szűk utcákon a környéken egymás hegyén-hátán vannak az üzletek, melyek vészkijárata gyakran el van torlaszolva helytakarékossági okokból és a boltok gyakran a legolcsóbb, rendkívül gyúlékony anyagból épülnek fel, ez is hozzájátszhat abban, hogy ennyien életüket vesztették.
A bagdadi biztonsági ellenőrzések nem elegendőek, hisz a terroristáknak számos ellenőrzőponton kellett áthaladniuk ahhoz, hogy bejussanak a javarészt siíták által látogatott városrészre.

Legutoljára alig egy hete robbantott az iraki fővárosban a terrorállam, akkor 14-en vesztették életüket.