Néhány napja röppentek fel a hírek, hogy Franciaországhoz hasonlóan Németországban is betiltanák a teljes testet eltakaró muszlim viseletet, de a német kormány úgy döntött, hogy fontosabb a muszlimok jókedve, mint a német állampolgárok biztonsága.
Az egész testet elfedő muzulmán női öltözék, a burka ugyan „szörnyű”, de betiltása nem segíti a terror elleni harcot – mondta a német alkancellár egy tegnapi interjúban. Sigmar Gabriel, a jobboldali CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) vezetője az interjúban azzal kapcsolatban beszélt a burkaviseletről, hogy a CDU/CSU-s tartományi belügyminiszterek a következő napokban kiadnak egy nyilatkozatot, amelyben sürgetik a burka nyilvános viselésének tiltását. Sigmar Gabriel hangsúlyozta: véleménye szerint mindent meg kell tenni azért, hogy a Németországba érkező emberek megértsék, hogy a burkát „miért nem akarjuk ebben az országban”.

Azonban érvényes a CDU-s szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maiziere okos mondata, miszerint „Nem tilthatunk be mindent, amit nem tartunk helyesnek” – mondta a szociáldemokrata politikus, utalva a szövetségi belügyminiszter terrorellenes javaslataira, amelyek között nem szerepel a burkára vagy más hasonló öltözékre vonatkozó elem.

Az alkancellár jelezte, hogy az SPD nyitott a szövetségi belügyminiszter azon javaslatára, miszerint vonják meg a német állampolgárságot a terrort támogató vagy terrorszervezethez csatlakozó emberektől, ha a német mellett más állampolgársággal is rendelkeznek.

Foráss: MTI