Branimir Glavas, a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség ikonikus politikusa pontosan elmondta, hogy országának mire, illetve kire lenne szüksége, de gyorsan.
A kormányválságot, majd horvát sabor június 20-án meghozott, július 15-én életbe lépő önfeloszlatását a követően Horvátország újabb, előrehozott választásra készül szeptember 11-én. És készülnek a politikusok is, elvégre augusztus 16-án megkezdődött a kampány. A zágrábi Globus hetilap legfrissebb számának címlapján egy interjút harangoz be, amelyben Branimir Glavas, a jobboldali HDZ (Horvát Demokratikus Közösség) szlavóniai és baranyai szervezetének alapítója markáns kritikával illeti az ország elnökét, Kolinda Grabar-Kitarovicot és ügyvivő miniszterelnökét, Tihomir Oreskovicot is.

Glavas ma is indul a választáson, a 4. körzetben vezeti a HDZ és HDSSB (Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetsége) közös listáját.

„A brüsszeli és a világ más hatalmi gócpontjaiban a horvát nemzeti érdekek megvédésének és érvényesítésének érdekében Horvátországnak szüksége lenne egy horvát Orbánra a mostani brüsszeli és NATO-hivatalnokok helyett, akik hűbéresi politikát követnek ” – mondta az interjúban Branimir Glavas.

Márpedig Glavas véleményére sokan odafigyelhetnek, amennyiben a Globus, a magát nemzetinek nevező hetilap ekkora felületet és kiemelt helyet szánt rá, elvégre a választásig már nem sok címlapra lesz lehetőségük. Ám a nagylelkűség mégis meglepő, mert az újság az Europapress Holding Kft. kiadásában jelenik meg, csakúgy, mint mondjuk a horvát balliberálisok faltörő kosa, a Jutarnji List, további négy napilap, illetve számos más kiadvány és portál, amelyeken át a kiadó horvát lakosság 90 százalékát éri el.

Glavas az interjú egy későbbi részében elmondta azt is, hogy ugyan támogatja Andrej Plenkovicot, a HDZ új vezetőjét, de szkeptikus is vele kapcsolatban.