Az általános elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélypontot jelentő 0,25 százalékra csökkentette alapkamatát a brit jegybank a több mint hét éve érvényben lévő 0,50 százalékról.
A Bank of England (BoE) monetáris tanácsa a csütörtökön bejelentett döntés szerint 435 milliárd fontra (160 ezer milliárd forintra) emelte a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos keretösszegét.

A jegybank a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni reálgazdasági és piaci sokk és a referendum utáni megnövekedett gazdasági és politikai bizonytalanság miatt szállította le az alapkamatot, a lépésről egyhangú szavazással döntött a kilenctagú monetáris tanács.
A jegybank kormányzója, Mark Carney a kamatcsökkentés bejelentése után közölte, hogy a Bank of England minden tőle telhetőt meg fog tenni a pénzügyi és gazdasági stabilitás fenntartásáért az új realitásokkal szembesülő brit gazdaságban, de nem készülnek negatív kamatot bevezetni. Azt viszont elképzelhetőnek nevezte, hogy 0 közelire szállítják le az alapkamatot. Több elemző arra számít, hogy novemberre 0,1 százalékra csökken az alapkamat.

Mark Carney reményét fejezte ki, hogy az alacsonyabb alapkamat azonnal éreztetni fogja kedvező hatását. Szakértők körében nem volt egyetértés ezt illetően, többen ugyanis nem várnak jelentős eredményeket az alapkamat 0,25 százalékpontos leszállításától, és inkább azt pártolták volna, ha a jegybank változatlanul hagyja a kamatot.

A jegybank döntött arról is, hogy két új programot indít: 10 milliárd font értékben befektetésre ajánlott vállalati kötvényeket vásárol a következő másfél évben, valamint akár 100 milliárd font értékben kihelyezett kedvezményes kölcsönökkel támogatja a pénzintézetek hitelezési tevékenységét.

A Nagy-Britanniának az Európai Unióból való távozási szándéka és ennek már most megmutatkozó gazdasági következményei miatt a jegybank jelentősen, 2,3 százalékról 0,8 százalékra csökkentette a szigetországban 2017-ben várható gazdasági növekedésről májusban közölt becslését. A Bank of England soha ilyen mértékben nem rontotta a gazdaság bővüléséről szóló előrejelzését azok 1993-as bevezetése óta. 2018-ra a jegybank a korábban várt 2,3 százalékos bővülés helyett 1,8 százalékosra számít.

A munkanélküliség növekedni fog a Bank of England szerint: jövőre 5,4 az utána következő évben 5,6 százalékos lesz.

Összegzésként a kormányzó úgy fogalmazott, azért hozták meg ezeket a döntéseket, mert a gazdasági kilátások "észrevehetően" megváltoztak. Mark Carney szerint az EU-ból való kilépés "rendszerváltás", amelynek eredményeként Nagy-Britannia "újraértelmezi az áruk, a szolgáltatások, az emberek és a tőke szabad áramlásával" szembeni nyitottságát. Azzal, hogy a jegybank "idejében átfogó" lépéseket tett, csökkentette a bizonytalanságot és növelte a bizalmat - vélekedett.

A jegybank 2009 márciusa óta tartotta érvényben a 0,50 százalékos alapkamatot. A BoE 1694-es alapítása és a 0,50 százalékos alapkamaton véget ért legutóbbi enyhítési ciklus közötti több mint három évszázadban soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.
MTI