Noha immár szelektíven gyűjtik a hulladékot Békéscsabán, a tapasztalat szerint néhányan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy milyen szemetet lehet elhelyezni a sárga zsákokban. A zöldhulladék elszállításának rendszere idén változott, és még mindig problémát okoz, hogy nem úgy vagy nem annyit tesznek ki a helyiek, ahogy kell.
Idéntől hatályos az a helyi önkormányzati rendelet, ami szerint a megyeszékhelyen is bevezették a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. Ez a rendszer a családi házas övezeteket érinti. Akik lakótelepen élnek, azok továbbra is a korábban már meglévő hulladékgyűjtő szigeteken helyezhetik el a válogatva gyűjtött szemetet – ismertették lapunk érdeklődésére a Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél.

A sárga zsákokban papírt, műanyagot és fémet lehet elhelyezni, vegyesen. Lényeges azonban, hogy ezeket a lehető legkisebbre kell összehajtogatni, összepréselni, illetve azok nem tartalmazhatnak élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket. Emellett fontos, hogy az üveget és a rongyot továbbra is a hulladékgyűjtő szigetekre kell vinni.

– Előfordul, hogy néhányan olyan hulladékot tesznek a sárga zsákokba, amit nem lehet – mondta a tapasztalatokkal kapcsolatban Vágásiné Zimonyi Ilona ügyvezető. Hozzátette, hogy ha ez történik, akkor a sárga zsákokat nem viszi el a közszolgáltató, erről egyébként egy tájékoztatót hagynak a sárga zsákra ragasztva.

– Látható, hogy aki valóban komolyan veszi a szelektív gyűjtést, már tisztában van azzal, hogy milyen hulladékok helyezhetők el a sárga zsákokban – ecsetelte az ügyvezető, aki arra számít, hogy a szabálytalankodók száma csökkenni fog.

– Megesett olyan is, hogy lakótelepi övezetben helyezték ki a sárga zsákot. Ezt azonban szintén nem lehet az adott napon elszállítani, ugyanis a sárga zsákokat a kertvárosi, családi házas övezetben szedik össze. A lakótelepen élők a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre vihetik az ilyen fajta szemetet – hangsúlyozta ismételten.

Fontos, hogy a sárga zsákokat havonta egyszer viszik – az utolsó szombaton –, és az adott napon reggel 6 óráig kell kihelyezni oda, ahová egyébként a kommunális hulladékot is kiteszik. A sárga zsákok a Bartók Béla út 56/2. szám alatti ügyfélszolgálati irodában szerezhetők be, de a közszolgáltató havonta egyet mindenkinek biztosít.

Lapunknál az utóbbi időben néhányan jelezték, hogy a közszolgáltató nem szállította el a szelektíven gyűjtött hulladékot, a sárga zsákot. Vágásiné Zimonyi Ilona kiemelte, hogy a körülmények pontos ismerete nélkül nem lehet érdemben megválaszolni, hogy ez miért történt. Probléma lehetett azonban az, hogy nem tették ki időben, reggel 6 óráig, esetleg nem oda helyezték ki, ahonnan a kommunális hulladékot is viszik.

Gond, hogy nem jól teszik ki a zöldhulladékot

Elég nehezen szokták meg a helyiek azokat a zöldhulladék gyűjtésére vonatkozó előírásokat, amelyek idén januártól változtak meg – mondta az ügyvezető. A változtatás lényege az, hogy a korábbiakhoz képest korlátozták azt a mennyiséget, amit elszállítanak.

Zöldhulladék legfeljebb egy 240 literes edényben vagy áttetsző zsákban helyezhető ki. Ha gallyról, nyesedékről van szó, akkor azokat maximum egy méter hosszú kötegekben, 0,25 köbméter mennyiségben lehet kitenni – oda, ahová a kommunális hulladékot és máskor a sárga zsákokat is kihelyezik.

Lényeges, hogy a zöldhulladékot hetente egyszer viszik, szerdánként: idén az első szállítás áprilisban volt, az utolsó pedig november végén lesz. Kizárólag komposztálható zöldhulladékot szállít el a közszolgáltató a meghatározott mennyiségig, ezek közé fűfélék, falevelek, fás- és lágyszárú kerti növények, valamint azok részei tartoznak, no meg 60 milliméter vastagságig gallyak, ágak.

Elég gyakran előfordul még, hogy a zöldhulladékot nem kötegelve teszik ki, vagy ha mégis, akkor 1 méternél hosszabb kötegekben. Esetleg 240 litert meghaladó mennyiségű zöldhulladékot próbálnak meg elvitetni annak ellenére, hogy – mint azt az ügyvezető kiemelte – korábban már felhívták a helyiek figyelmét arra, hogy az előírt mennyiséget meghaladó zöldhulladékot nem viszi el a közszolgáltató. Vágásiné Zimonyi Ilona hangsúlyozta azt is, hogy a többlet zöldhulladékot a békéscsabai hulladéklerakóba a helyiek kötelesek elszállítani vagy elszállítatni, mégpedig saját költségükön.