Közel félmillió gyermek szenved súlyos alultápláltságtól a nigériai Csád-tó térségében – közölte az ENSZ gyermekvédelmi alapja. A katasztrófahelyzet kiváltó okai a szárazság és az, hogy a Boko Haram nevű iszlamista fegyveres csoport terrorizálja a térséget.
Az UNICEF szerint 308 millió dollárra van azonnal szükség, hogy elkerüljék a legrosszabbat: 49 ezer gyermek halhat meg idén, ha nem kapnak segítséget. Ebből csak 41 millió áll az alap rendelkezésére.

A válság négy országot érint, Csádot, Nigériát, Nigert és Kamerunt. A Boko Haram 2015-ben még egy Belgiumnyi területet tartott ellenőrzése alatt, de a négy ország közös katonai erőfeszítéssel, másfél év alatt visszaszorította a terrorszervezetet, amelynek megmaradt erői az őserdőben rejtőzködnek.

A fegyveresek visszaszorítását követően tudták felmérni a szélsőséges iszlamisták rémuralma által okozott humanitárius katasztrófát. Városok, falvak maradtak alapvető szolgáltatások nélkül, a kórházak kétharmadát lerombolták, az infrastruktúra háromnegyedét újjá kell építeni.

Még most is 2,2 millióan vannak azok, akik a Boko Haram által megszállt területen élnek, vagy nem tudnak hazatérni otthonukba. A meggyengült fegyveres szervezet követői viszont katonai előrenyomulás helyett már inkább öngyilkos robbantásokkal támadnak. Ezekhez idén 38 esetben gyermekeket használtak fel.