Stoffel Vandoorne eddig türelmesen „ücsörgött a kispadon”, tovább azonban nem akar várni a Forma–1-es lehetőségre: jövőre mindenképpen állandó versenyző lenne! Még akkor is, ha a McLaren ezúttal sem őt választja – úgy érzi, lesznek más opciói.
Stoffel Vandoorne (Fotó: xpbimages.com) 
Vandoorne évek óta a jövő egyik legnagyobb ígéretének számít, F1-es debütálásával pedig (Bahreinben helyettesítette a sérült Fernando Alonsót) végleg egyértelművé tette, felkészült a kategória kihívásaira. Sokan úgy vélik, jövőre már rendszeresen bizonyíthat, hiszen ő lesz Alonso csapattársa, a McLaren azonban továbbra sem döntött sorsáról.

Hogy ő nem akar tovább várni a nagy lehetőségre, azt Silverstone-ban, a második évközi teszt helyszínén is világosan megfogalmazta. „A fő cél az, hogy a Forma–1-ben legyek. Ez semmit sem változott” – mondta 2017-tel kapcsolatban. „Egyértelmű, hogy szerződés köt a McLarenhez, és nagyon szeretnék ennél a csapatnál maradni. Rengeteg időt töltöttem a mérnökökkel, és úgy érzem, tökéletesen felkészültünk. Ennél többet nem tehetek” – folytatta.

Hozzátette, célja megvalósításról akkor sem tesz le, ha a McLaren ezúttal sem szavaz neki bizalmat, hiszen vannak más lehetőségek is a királykategóriában. „Szeretnék ennél a csapatnál versenyezni, de ahogyan azt már több alkalommal is elmondtam, ha valamilyen okból kifolyólag – nem tudom, mi lehetne ez az ok – nem jön össze, akkor is pozitív maradok, hogy vannak más lehetőségek” – szögezte le a 24 éves tehetség, aki iránt állítólag több csapat is érdeklődik. Az egyik legkomolyabb „kérő” a Renault lehet, Frédéric Vasseur csapatfőnök ugyanis nagyra tartja a belga pilótát.

A McLarennél végzett munkájával párhuzamosan Vandoorne a japán Super Formula-sorozatban versenyez egy Honda-motoros autóval. Amikor ezzel kapcsolatban a Motorsport megkérdezte, a japánok figyelik-e teljesítményét, ő a következőképpen válaszolt: „Azt hiszem, mindenkit érdekel, mit csinálok ott” – utalt arra, hogy a wokingiak is ellenőrzik a szériában nyújtott teljesítményét. „Idén főként a következő szezonra készülök. A cél továbbra is az F1, elsősorban pedig a tartalékos szerepre figyelek. Hasznos, hogy mellette versenyezhetek is, mert formában maradok.”  

Vandoorne a tegnapi gyakorlást előtt legutóbb a spanyolországi teszten vezette a McLaren autóját, az elmúlt két hónapban elért változásról pedig (mind az erőforrás, mind a karosszéria tekintetében) roppant elégedetten nyilatkozott. „Az autó érezhetően más, mint Barcelonában volt – pozitív értelemben. Amint beültem, azonnal jól éreztem magam a volán mögött. Azt hiszem, szépen haladunk. Elég régen ültem már F1-es autóban, ilyenkor pedig, ha lehetőséget kapsz, alapvetően gyorsnak fogod érezni. Az adatok azt mutatják, sikerült előrelépni (az erőforrással), de még keményen kell dolgoznunk. Rengeteg munka zajlik a háttérben” – zárta gondolatát.

MTI