Az UEFA a francia labdarúgó válogatott csatárát, Antoine Griezmannt választotta a franciaországi Európa-bajnokság legjobb játékosának.
Az európai szövetség (UEFA) hétfői döntése azt jelenti, először fordult elő, hogy nem a győztes válogatottból került ki a díjazott. A huszonöt éves játékos hat gólt lőtt és két gólpasszt adott a tornán, valamint ezüstérmet szerzett a francia válogatottal. A döntőben ugyan nem tudott segíteni csapatán, de az addig tartó menetelés során oroszlánrészt vállalt abban, hogy a házigazdák finálét játszhattak.

Griezmann jól időzítette formáját, mert a csoportmeccsek alatt szerzett egy gólját az egyenes kieséses szakaszban öt találattal „fejelte” meg. Az írek ellen 2-1-re megnyert nyolcaddöntőben előbb egyenlített, majd győztes góllal rukkolt elő. Egy találattal vette ki a részét az Izland elleni gólzáporos negyeddöntős sikerből, és ő volt a hőse a Németország elleni elődöntőnek, ahol a franciák Griezmann két góljával győzték le a világbajnok német együttest.  

Antoine Griezmannt gyermekként túl kicsinek találták, ezért eltanácsolták a futballtól. A képen viszont éppen az ezüstérmet veszi át a hazai rendezésű torna döntője után. - Fotó:EPA/KAMIL ZIHNIOGLU /

Az UEFA technikai bizottsága által megválasztott álomcsapatba négyen kerültek be az aranyérmes portugál együttesből Cristiano Ronaldo, Raphael Guerreiro, Pepe és a kapus Rui Patricio révén. A franciákat Griezmann mellett Dmitri Payet képviseli a legjobb tizenegyben. A maradék öt játékost pedig az elődöntőben kiesett walesi és világbajnok német csapat adja Aaron Ramsey és Joe Allen, illetve Toni Kroos, Jerome Boateng és Joshua Kimmich révén.

MTI