Egy 3,7-es erősségű földrengést észleltek Florida partjainál, melyet valószínűleg egy mesterségesen előidézett robbanás váltott ki annak érdekében, hogy teszteljék egy amerikai haditengerészeti hajó alkalmasságát.
A földrengéssel kapcsolatban hétfőn feltett kérdésekre a Haditengerészeti Tengeri Rendszerek Parancsnokságának egyik tájékoztató tisztje Washington D.C.-ben azt mondta, hogy a hivatal egy nyilatkozat kiadásán dolgozik, melyet várhatóan ezen a héten hoznak nyilvánosságra.

Az Egyesült Államok geológiai intézete jelentette (1), hogy a 3,7-es erősségű földrengést július 16-án szombat délután észlelték a szeizmográfok, amikor Daytona Beach-től északkeletre mintegy 170 kilométerre a robbanás megtörtént.

Olyan messzi szeizmográfok is észlelték a rengést, melyek Minnesotában, Texasban és Oklahomában találhatók, valamint Florida, Georgia és Észak-Karolina partjainál is reagáltak a műszerek.

Egy hasonló, 3,7-es erősségű “földrengést” rögzítettek június 10-én, ami pont akkor történt, amikor a haditengerészet jelentése szerint a USS Jackson lökéspróbáját végezték, a The Daytona Beach News-Journal szerint. (2)

A vizsgálatokat annak tesztelésére végezték, hogy a hajó hogyan képes ellenállni a víz alatti robbantások hatásainak, miközben továbbra is hajózásra alkalmas marad.

A USS Jackson egy új osztályú harci hajó, amely tengeralattjáró elhárító felszíni és víz alatti ellenintézkedési műveleteket fog végrehajtani szerte a világon, a haditengerészet szerint.

A “céljuk az, hogy legyőzzék a fenyegetést a partmenti vizeken, ahol egyre inkább előfordulhatnak tengeralattjárók és kisebb víz alatti járművek,” – mondta a haditengerészet.
A The Daytona Beach News-Journal felfedezte, hogy a haditengerészet már értesítette a Nemzeti Éghajlati Adatközpont Nemzeti Tengeri Halászati Szolgálatát, hogy újabb lökéspróba tesztet fognak végezni július 16. és 20. között.

Amikor a lökéspróba robbantásról készült fotókat a Daytona Beach News-Journal oldalán Bruce Presgrave a földtani intézet geofizikusa és műszaki felügyelője meglátta, megdöbbenésének adott hangot.

Presgrave azt tervezte, hogy kapcsolatba lép a haditengerészettel, hogy többet megtudjon a töltetről, melyet felrobbantottak. Egy nagy víz alatti robbantás “szinte biztosan kimutatható, mint egy földrengés,” – mondta.

A Halászati Szolgálat által a haditengerészetnek 2013 és 2018 közötti időre kiadott engedélye olyan lökéspróba robbantások lefolytatásáról szól Jacksonville-től keletre, melyek között 4,5 kilotonnás és 18 kilotonnás töltetek is lehetnek.

Az engedély szerint a kísérletet lefolytató hajón legalább 10 tengeri emlős megfigyelőnek kell tartózkodnia a gyakorlat közben, hogy nyomon kövessék a tengeri emlősök sérülését vagy pusztulását, vagy az állatok partra vetődését.
A múlt héten egy szövetségi fellebviteli bíróság San Franciscoban kimondta, hogy a haditengerészeti szonárok árthatnak a bálnáknak és más tengeri emlősöknek a világ óceánjaiban, ezért csökkenteni kell őket. (3)

A pénteki határozat szerint az amerikai tisztségviselők jogosulatlanul engedélyezték a haditengerészetnek, hogy olyan mélységben használjanak szonárokat, ahol árthatnak a tengeri emlősöknek, és csökkenteni kell az alacsony frekvenciájú szonárok méretét az Atlanti-óceánon és az India-óceánon, valamint a Földközi-tengeren.

A haditengerészet szonárokat használ az ellenséges tengeralattjárók felderítésére, és azt állítják, hogy más fajta hangradar nem teljesíti ezeket az igényeket.

A Természeti Erőforrás Védelmi Tanács (NRDC) vezette környezetvédelmi csoportok egy 2012-es perben megtámadták a kormányt azzal érvelve, hogy az Obama adminisztráció olyan hangerejű kibocsátó eszközöket hagyott jóvá, amelyek megsértették a tengeri emlősök védelméről szóló törvényt. A Nemzeti Tengeri Halászati Szolgálat ezt követően hagyta jóvá a haditengerészet tervét, hogy 18 mélytengeri hangszórót telepítsenek egy ötéves időszak során.

(1) – http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/us20006f8n#executive
(2) – http://www.news-journalonline.com/news/20160718/earthquake-reported-off-florida-waters
(3) – https://www.rt.com/usa/351488-navy-whales-lower-sonar/