A nizzai terrortámadás elkövetőjének - " ilyen vagy olyan módon" - köze volt a radikális iszlámhoz - jelentette ki pénteken Manuel Valls francia miniszterelnök a France 2 francia televíziócsatorna esti hírműsorában. Valls leszögezte: "Igen, ez egy terrorista cselekmény volt, és meglátjuk, milyen szálak kötötték terrorista szervezetekhez". Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter ugyanakkor azt közölte: egyelőre nem tudják megerősíteni a hatóságok, hogy a támadó indítéka összefüggésben lenne a radikális iszlámmal.

Gyászolók a terrortámadás áldozataira emlékeznek 2015. július 15-én a dél-franciaországi Nizza tengerparti sétányán, ahol előző este egy 31 éves tunéziai férfi bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe és közben a lövéseket adott le. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Hozzátette: “Meggyőződésem, hogy meg fogjuk nyerni a háborút a terrorizmus és a radikális iszlám ellen”. Ugyanakkor figyelmeztetett a további támadások lehetőségére.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a biztonsági erők nem követtek el mulasztást a nizzai támadással kapcsolatban, a biztonsági készültség ugyanolyan volt, mint a európai labdarúgó bajnokság idején. Korábban az M6 francia tévécsatorna azt állította: hogy bár a gépjárműforgalom előtt le volt zárva nizzai gázolásos terrortámadás helyszíne, a Promenade des Anglais sétány, a biztonsági szolgálat mégis beengedte a teherautót, a merénylő ugyanis azt állította, hogy jégkrémet szállít.

Valls nyilatkozatától eltérően Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter ugyanakkor azt közölte: egyelőre nem tudják megerősíteni a hatóságok, hogy a támadó indítéka összefüggésben lenne a radikális iszlámmal. A belügyminiszter emlékeztetett: a merénylő, a tunéziai állampolgárságú Mohamed Lahouaiej Bouhlel ismeretlen volt a hírszerzés előtt, így az sem volt ismert, hogy köze lett volna a radikális iszlámhoz. Cazeneuve nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a támadó indítéka a dzsihadizmussal lett volna összefüggésben.

A tartózkodási engedéllyel Franciaországban élő férfit szomszédjai “magányos, csendes” emberként írták le, aki nem nézett ki mélyen vallásosnak, gyakran járt rövid nadrágban, szeretett táncolni, és kedvelte a nőket. Emellett úgy tudták, hogy az utóbbi időben depresszióban szenvedett, és időnként eléggé agresszívan viselkedett, ráadásul állandóan anyagi gondjai voltak.

MTI