Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélhetik azt a magyar kaminost, aki tavaly novemberben ráhúzta a kormányt a leállósávban sétáló migránsokra Calais-nál, és mindezt videón rögzítette, majd közzétette az interneten. Ezek mellett a menekülteket szidalmazó sofőrt eltilthatják a vezetéstől is. Az ügyészség szerint a kamion előtt sétálgató, vagy arra rákapaszkodni próbáló migránsok is hibáztak, őket azonban nem lehetett beazonosítani, így a felelősségre vonni sem.
Közúti veszélyeztetés miatt emelt vádat az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a 46 éves füzesabonyi kamionsofőrrel szemben, aki tavaly novemberben lett az internet „sztárja”, amikor videóra vette hogyan akarta elütni Calais közelében a kamionjára felkapaszkodó migránsokat. Konkoly Thege László, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője érdeklődésünkre közölte, a sofőr – miközben az Egyesült Királyságba tartott – Calais közelében arra lett figyelmes, hogy a leálló sávban sok gyalogos van, akik megpróbálják lelassítani a teherforgalmat, illetve megállítani azért, hogy a kamionokra felkapaszkodva Angliába jussanak.

A SOFŐR VESZÉLYBE SODORTA AZ AUTÓPÁLYÁN SZABÁLYTALANUL KÖZLEKEDŐ MIGRÁNSOK ÉLETÉT ÉS TESTI ÉPSÉGÉT

A vádhatóság szerint a kamionos előbb a belső sávban megállt, megvárta amíg a külső sáv felszabadul, majd gyorsítani kezdett és az út szélén gyalogló 15-20 migráns felé kormányozta a kamiont. Közülük többeknek félre kellett ugraniuk, mert a vádlott – miközben folyamatosan szidalmazta a gyalogosokat – járművével túlzott mértékben megközelítette őket. „A manőver következtében személyi sérülés nem történt, de a vádlott cselekményével az úttesten tartózkodók életét, testi épségét szándékosan közvetlen veszélynek tette ki” – áll Konkoly Thege László szóvivő közleményében, melyben az is olvasható, hogy a nemzetközi sajtóban is elhíresült kamionsofőr megszegte a francia KRSZ-ben foglaltakat, miszerint a mozgó jármű vezetőjének minden pillanatban körültekintő, a közúti közlekedés más alanyait tiszteletben tartó magatartást kell tanúsítani, és különös óvatossággal kell eljárnia a legsérülékenyebb közlekedőkkel szemben, a megállósávban való közlekedés pedig tilos.

NEM CSAK A KAMIONOS HIBÁZOTT, DE CSAK ŐT TUDJÁK FELELŐSSÉGRE VONNI

Az ügyészség ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy az autópálya leállósávjában gyalogosan közlekedő és a kamion elé besétáló, illetve azt megdobáló migránsok is megszegték a KRESZ szabályokat, őket azonban a hatóságok utólag már nem tudták azonosítani. Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség tájékoztatása szerint a sofőr jogosítványát bevonták és próbaidőre felfüggesztett börtön kiszabását, valamint járművezetéstől eltiltását indítványozták.