Julia Becker német szociálpszichológus szerint a futballszurkolóknak nem kellene lengetniük a német zászlót az Európa-bajnokság miatt, mivel az bevándorlásellenességbe csaphat át.
A szociálpszichológus szerencsére nem vonná meg a német emberektől, hogy a válogatottért szorítsanak, ezt azonban szerinte meg lehet tenni anélkül is, hogy a nemzeti lobogót lengetik.

Szerinte a német zászló növelheti az emberekben a nemzeti büszkeséget, ami fenyegetést jelenthet a menekültekre nézve, akik az országba érkeztek. Becker úgy véli, hogy a nemzeti büszkeség átcsaphat idegengyűlöletbe, ami korántsem kívánatos Németországban. A szakember elmondta, hogy az Egyesült Államokban más a helyzet, mivel ott a zászló az egyenlőség jelképe.

Julia Becker beszámolt egy régebbi kutatásukról is, ami szerint összefüggés van a nemzeti büszkeség és az előítélet között, ez pedig sokkal intenzívebb volt a 2006-os német világbajnokság alatt, mint azt megelőzően. A szociálpszichológus mélységes megdöbbenését fejezte ki, hogy az utcán és a kávézókban olyanokat hallani a szurkolóktól, hogy „Németország a legjobb hely a világon”.

A társadalomkutató elmondta, hogy mindez kedvez a nacionalizmusnak és a bevándorlók elleni előítélet terjedésének. Elmondta, hogy a zászló előítéletességre való hatása ugyan nem erős, de a statisztikák alapján szignifikáns.

Julia Becker tézisét szerencsére nem osztja mindenki a zöldeken és a liberálisokon kívül Németországban. Andreas Zick konfliktuskutató szerint óvatosabban kellene bánni az ilyen leegyszerűsítésekkel és következtetésekkel.