Partidrogot fogyasztott, és arra túl sok vizet ivott – gyakorlatilag ebben halt meg az a lány, akiről eddig úgy tudták, hogy elesett a Balaton Soundon és beütötte a fejét, ez okozta végzetét.
A Blikk információi szerint O. Zsófia (+23) több tablettát is bevett a tragikus napon, igaz, azt nem lehet tudni, hogy önszántából, netán valaki belecsempészte-e az italába. A szegény lány talán semmit sem sejtett az egészből, csak emésztő szomjúságot érzett. Ez annyira mardosó lehetett, hogy több liter vizet ivott meg nagyon rövid idő alatt, a hirtelen folyadékbevitel pedig agyödémát okozott.

Úgy tudjuk, a Budapesten tervezőként dolgozó lány a fesztivál helyszínétől mintegy két kilométerre lévő parkolóban lett rosszul, a mentőket is oda riasztották.
A fesztiválon az egészségügyi személyzetet azzal támadták, hogy megvizsgálták a magát rosszul érző lányt, majd elengedték. A Balaton Soundot szervező cég azonban mást mond. Az ő adatbázisukban nem szerepelt a lány neve az ellátottak között.

– A tragikusan végződő baleset nem a rendezvény helyszínén történt. A fesztivál területén kívüli baleseteket nem a mi orvosi bázisunk látja el, ezért arról hivatalos információkkal nem rendelkezünk. A fesztivál egészségügyi központjának adatbázisában, a sajtóhírekben említett áldozat nevével nem szerepelt ellátás – közölte a rendezvény sajtófőnöke, Vető Viktória. – Általánosságban fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a fesztivál orvosai mindig a megfelelő protokoll szerint járnak el.

Zsófi esete kimondottan extrémnek számít. Lovizer Dániel addiktológus szerint ugyanis több kábítószerre is jellemző, hogy extrém szomjúságérzetet váltanak ki fogyasztójukból, ám a legtöbb esetben pont abból adódik a probléma, hogy nem isznak elegendő vizet és kiszáradnak.
A túl sok vízivás okozta tünetegyüttesnek neve is van: az orvosok vízmérgezésnek – hiperhidrációnak – nevezik. Ha a beteg túl sok folyadékot iszik, felhígul a vére és kisebb lesz benne az ásványi anyagok és a só koncentrációja. Ez vezethet végül agyi ödémához, mivel a vesék nem tudják elég gyorsan kiválasztani a vizet a vérből. Általánosságban egy felnőttnek napi 1,5 liter, melegebb időben pedig akár 2-3 liter folyadékra van szüksége.

Akadályozza a véráramlást

Ödéma – okoktól függően – az agy egész területén kialakulhat. Ahol a duzzanat megjelenik, ott növeli a nyomást a koponyán belül. Ez azért veszélyes, mert megakadályozza az egészséges agyműködéshez szükséges véráramlást és oxigénszállítást, ami akár maradandó károsodáshoz vagy halálhoz is vezethet.