Ami az elmúlt másfél évben történt Európában, annak egyfajta kicsúcsosodása a tegnapi tragédia – nyilatkozta Horváth József titkosszolgálati és biztonságpolitikai szakértő. A katonai titkosszolgálat volt főigazgató-helyettese szerint amíg az unió vezetői nem néznek szembe azzal, hogy több mint kétmillió ember mindenféle kontroll nélkül érkezett Európába, addig időről-időre ugyanilyen, vagy egyre durvuló támadásoknak leszünk az elszenvedői.
Emlékezetes, a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékra érkezett tömegbe hajtott bele csütörtökön késő este egy bérelt teherautóval Nizzában a parti sétányon egy 31 éves tunéziai férfi. A francia belügyminisztérium péntek reggeli adatai szerint legalább 84 áldozata van a támadásnak. A támadót lelőtték. A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy sérült magyar nőről tud, aki telefonon hívta fel a székesfehérvári édesanyját, és most a szállásán várja a segítséget.

Horváth József biztonságpolitikai és titkosszolgálati szakértő hangsúlyozta, szerinte, ami tegnap történt nem pusztán terrortámadás, hanem egy háború, egy totális támadás Európa ellen, aminek a 20. század óta számtalan előzménye volt. A probléma addig fenn fog állni, amíg az Európai Unió politikusai nem tudnak gátat vetni a bevándorlásnak és a már itt lévők közül nem szűrik ki azokat, akiknek semmilyen jogosultságuk nincs Európában maradni.

Kiemelte azt is, hogy a brutális vérengzés elkövetője nem egy magányos terrorista, hanem magányos végrehajtó, aki mögött szervezett, ideológiai háttér van. Elmondta, ezt az akciót a palesztin szélsőségesektől másolhatták, hiszen rájuk jellemző, hogy személyautókkal az emberek közé hajtanak, majd fegyverrel, vagy fejszével is igyekeznek áldozatokat szedni. Ezek a fajta olcsó, könnyen kivitelezhető, tömegeket sokkoló akciók a névjegyei az iszlám szélsőségeseknek – mondta Horváth József.

Hozzátette:Magyarország, mint az Európai Unió, a NATO tagja, illetve annak a koalíciónak a tagja, aki részt vesz az Iszlám Állam elleni küzdelemben természetesen szintén potenciális célpont,ám pusztán ezzel a támadással nem nőtt Magyarország fenyegetettsége.