Az Independent készített egy hosszú listát azokról a nyugati hatalmakhoz köthető emberekről, akiknek kulcsszerepük volt abban, hogy 2003-ban kirobbant az iraki háború. 

Tony Blair

Listánk egyik legsúlyosabb alakja a korábbi brit miniszterelnök, Tony Blair. Ő volt az, aki nem kért bocsánatot azért, mert belerángatta a szigetországot a háborúba. Végül nem vádoltákmeg háborús bűnökkel, pedig eléggé közel állt hozzá.  

Miután miniszterelnöki karrierje véget ért, világkörüli túrába kezdett. Persze nem nyaralni ment, hanem különböző gazdag országoknak adott politikai és gazdasági tanácsokat jó pénzért. 
A Blair-családnak számos ingatlana és üzleti érdekeltsége van Londonban, összesen 25 millió font értékben. 

Geoff Hoon

Miután korrupciós botrányba keveredett a korábbi védelmi miniszter, öt évre kizárták a brit alsóházból. Fellebbezését az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította, így végképp a politikai lomtár legmélyére került. 
Alastair Campbell

Tony Blair korábbi kommunikációs manipulátorát rengetegen támadták, mert azt a nyilvánvaló hazugságot terjesztette, hogy Irakban tömegpusztító fegyvereket rejtegetnek. 
Miután politikai pályafutása zsákutcába jutott, szabadúszó újságírónak állt, és olykor egy-egy szónoki feladatot is ellát.

Sir John Scarlett

A korábbi hírszerzési főnök sem úszta meg az iraki háború felelőseit kereső vizsgálóbizottság kritikáját. A Tony Blairrel végtelenül elnéző politikus 2009 őszen hagyta ott a brit titkosszolgálatot, utána a Morgan Stanley nevű amerikai bankban kapott vezető posztot. 
Peter Goldsmith

Az iraki háború hátterét vizsgáló jelentés sem adott magyarázatot arra, miért is változtatta meg a korábbi főállamügyész véleményét a fegyveres beavatkozással kapcsolatban. 2007 nyarán vonult vissza a politikától, utána jogi pályáját folytatta. Ő volt a korábbi mongol elnök, Nambaryn Enkhbayer védőügyvédje is, akit korrupcióval vádoltak meg. 
Donald Rumsfeld

A volt védelmi miniszter messzemenőkig támogatta Tony Blair Irak-politikáját, egyetértett abban, hogy el kell söpörni Szaddám Huszein diktatúráját. 2006-ban mondott le, amikor össztűz alá került nézetei miatt. Ezután egy oktatással kapcsolatos alapítványt indított, amit mind a mai napig vezet. Bő egy hónapja tért vissza a képernyőre, amikor egy interjúban kiállt Donald Trump nézetei mellett. 
Condoleezza Rice

Rice volt George Bush biztonsági főtanácsadója az iraki háború alatt, a háború indításakor ő volt az ügy szószólója és ideológiai megalapozója. Jelenleg a Stanford Egyetemen tanít. A republikánusok meg is keresték, hogy nem lenne-e kedve Donald Trump ellen indulni, ám ő határozott nemmel válaszolt. 
Tommy Franks

A korábbi katonai parancsnok volt az Irakba vezényelt haderők parancsnoka. Leszerelése és nyugdíjba vonulása után megírta visszaemlékezését, ami bestseller lett, valamint szóvivőként körbeutazta a világot. 
Paul Bremer

Kijelölt iraki diplomataként ő vezette a Ideiglenes Koalíciós Hatóságot, melynek köszönhetően ő “uralkodott” Irak felett 2003-tól 2004 nyaráig. Igencsak vitatható döntéseket hozott a területen, például feloszlatta az iraki hadsereget. 2004 óta íróként és tanácsadóként dolgozik, szabadidejében pedig fest. Műveit itt lehet megtekinteni.