Magyarország határán zaklatják a migránsokat, rövid úton visszafordítják őket Szerbiába, egyes esetekben kegyetlen és erőszakos módon, anélkül, hogy mérlegelnék a menedék iránti kérelmeket – írta a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő csoport a honlapján szerdán közzétett beszámolójában.
“Magyarország minden szabályt megszeg a Szerbia felől érkező menedékkérők ügyében: kérelmeiket azonnal elutasítja, őket magukat pedig visszaküldi a határon túlra. Azokat az embereket, köztük nőket és gyermekeket, akik engedély nélkül léptek Magyarország területére, súlyosan bántalmazták, és a határ másik oldalára toloncolták” – vélekedik Lydia Gall, a HRW Balkán- és Kelet-Európa-kutatója.

„Tegnap én egy olyan afgán fiatalemberrel beszélgettem, Röszkénél ebben a sátortáborban, aki ő maga mesélte el, hogy a csoporttal a múlt héten az új határ őrizeti trendszer életbe lépése után a magyar határra vissza kísérték, és amikor a kerítésen keresztül visszaküldték a szerbiai oldalra akkor a hátába kétszer is belenyomták ezt a sokkolót” – számolt be a szóvivő.

A Belügyminisztérium visszautasítja a vádakat

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport tévesen értelmezi a menekültügyi eljárás szabályait – közölte a Belügyminisztérium (BM) szerdán az MTI-vel, hangsúlyozva, Magyarország betartja a schengeni határellenőrzési szabályokat és a genfi egyezményt, a magyar határon nem zaklatják a migránsokat.

A BM hangsúlyozta: Magyarország határán nem zaklatják a migránsokat, a sok, kísérő nélkül érkező gyermek védelmet, egészségügyi ellátást kap, oktatják őket. Magyarország a tényleg rászorulókkal humánusan jár el, a határain és a területén várakozók méltányos eljárásban részesülnek, ugyanakkor elvárja, hogy a migránsok betartsák az Európai Unió és Magyarország jogszabályait – írta a minisztérium.