Oliver Stone szerint a nagy amerikai filmstúdiók nem vállalnak be egy Snowden-filmet, a rendező a titkos amerikai dokumentumokat kiszivárogtató egykori nemzetbiztonsági alkalmazottról szóló művét német-francia finanszírozással forgatta.
Stone Snowden című életrajzi játékfilmjét csütörtökön a San Diegó-i ComicCon szórakoztatóipari vásáron láthatta először a közönség. A produkciót szeptembertől játsszák az észak-amerikai mozikban Joseph Gordon-Lewitt főszereplésével.

Stone, aki számos kényes amerikai konspirációs ügynek járt már utána filmjeiben (JFK – A nyitott dosszié), a vásáron elmondta, nem gondolja, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) maga gyakorolna nyomást a stúdiókra, hogy megakadályozza egy Snowden-film elkészítését, a filmrendező szerint a stúdiókat irányító korporációs testületek azok, amelyek a “cenzúrát” gyakorolják.

Stone arról is beszélt, hogy Snowden még mindig “rejtély” számára, holott több alkalommal találkozott vele Moszkvában, ahol menedéket talált, miután sok ezernyi titkos dokumentumot szivárogtatott ki az amerikai kormány lehallgatásaival kapcsolatban.

A Snowdent alakító Gordon-Lewitt, aki a forgatás előtt szintén igyekezett jobban megismerni Snowdent, elárulta: nagyon meglepte, hogy Snowden mennyire optimistán vallja: a technológia képes arra, hogy a jövőt pozitív irányban változtassa meg.

A csütörtöki közönségtalálkozón az amerikai kormány tevékenységének átláthatóságról és a megfigyelésekről is szó esett. “Az alkotmány biztosítja a magánélethez való jogot, és amennyiben a kormány meg akarja változtatni ezeket a szabályokat, akkor ezt nyíltan kell tennie. Fontos lenne ez a párbeszéd és aztán a közös döntés” – mondta Gordon-Lewitt.

Stone kifejtette, hogy neki és a szereplőknek is megvan a saját véleményük a Snowden-ügyről, ugyanakkor a rendező hangsúlyozta, hogy filmje nem egyoldalú. “Nem akarunk állást foglalni ebben a filmben. Meg kell nézni és fel kell fedezni benne a különböző álláspontokat” – jelentette ki Stone.

A program közvetítését Edward Snowden Moszkvából élőben is követte, és hozzászólva úgy vélte, a film “elég pontosan ábrázolta” őt. Snowden a film végén személyesen is feltűnik egy jelenetben. Mint mondta, ő nem színész, ahhoz színészi tehetség kell, hogy ennek a történetnek az üzenete eljusson a közönséghez.

A Snowden-ügyről korábban Citizenfour címmel Laura Poitras amerikai filmrendező forgatott dokumentumfilmet, amely 2015-ben Oscar-díjat kapott.