A mexikóvárosi hatóságok 15 ezer sípot osztanak ki a metróállomásokon a nőknek, akik az eszközzel jelezhetik a közelben tartózkodó rendőröknek, ha úgy érzik, veszélyben vannak.
A Hszinhua kínai hírügynökség csütörtöki jelentése szerint az „Élj biztonságban!” nevű program célja, hogy csökkentse a szexuális zaklatás áldozatainak számát. Ennek keretében a mexikói fővárosi önkormányzat kedden standokat állított fel a metróállomások közelében és megkezdte a síposztást. A standoknál sorban álló nőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük. Ezért cserébe egy sípot és egy használati útmutatót kaptak, amelyen a szexuális bűncselekményről értesítendő hatóságok száma is rajta van.

Mexikóváros lakói vegyes érzelmekkel fogadták a lépést, amely többek szerint nem hoz majd átütő sikert a nők védelme terén.

Egy középiskolás lány, Esperanza Sosa szerint a sípok nem túl praktikusak, és nincs sok hasznuk a tömött vagonokban, amikor mozdulni sem lehet, pedig – mint mondta – valószínűleg ekkor lenne a legnagyobb szükség rájuk.

Mexikóvárosban a nők és a 12 év alatti gyerekek évek óta külön kocsikban utazhatnak a sokak által használt vonalakon, de csak két vagon van számukra fenntartva, ahonnan a későn érkezők kiszorulhatnak.

Miguel Ángel Mancera, Mexikóváros polgármestere eltántoríthatatlan híve a sípoknak, amelyek hírét szerinte a kritika csak messzebb vitte. „Szerintem a bírálat csak erősebbé tette a kezdeményezést, mert így még több ember fülébe eljutott a híre” – mutatott rá a városvezető. „Hallottak róla Európában, az Egyesült Államokban és az ország minden szegletében.”

„Meglátjuk, mennyire lesz hatékony, de ehhez a megfelelő rendőri intézkedésekre is szükség lesz” – tette hozzá.

Az önkormányzat rámutatott, hogy a síp csak egy a sok eszköz közül, amellyel a város védeni kívánja a tömegközlekedést használó nőket. Tisztségviselők elmondták, hogy több térfigyelő kamerát is telepítettek, illetve számos buszon és közterületen helyeztek el úgynevezett segélykérő gombokat.