Szinte biztosnak tűnik, hogy az orosz kormány támogatásával dolgozó hackerek segítségével szivárgott ki több 10 ezer email a Demokrata Párt belső levelezéséből. Az oroszoknak érdekükben állhat Donald Trump segítése, hiszen Oroszország külpolitikai súlya nőhetne a megválasztásával. Az akció hátterében azonban valószínűleg személyes szempontok is szerepet játszanak: a hírek szerint ugyanis Vlagyimir Putyin utálja Hillary Clintont.
Mivel Putyin KGB-s volt, „definíció szerint nincs lelke” – mondta Hillary Clinton 2008-ban.

Egyre biztosabbnak tűnik ugyanis, hogy a Wikileakshez az orosz kormánynak dolgozó hackerek jóvoltából jutott el több 10 ezer email a Demokrata Párt belső levelezéséből.

2011 decemberében parlamenti választásokat tartottak Oroszországban. A hivatalos eredmények szerint a kormányzó Egységes Oroszország párt magabiztosan, a szavazatok majdnem felét begyűjtve győzött. A csalásról szóló információk hatására több ezer fős tüntetéseket szerveztek az ellenzéki pártok, amiket a hatalom a rendőrség bevetésével brutálisan levert.

Hillary Clinton – külügyminiszterként – maga is komolyan kritizálta a választások lebonyolítását. Azt mondta: “az orosz emberek megérdemlik, hogy meghallják a hangjukat és számítson a szavazatuk. Ez pedig igazságos, szabad és átlátható választásokat jelent, és elszámoltatható vezetőket.”

Egyes értelmezések szerint ezek voltak azok a szavak, amelyekkel Clinton Putyin személyes ellenszenvét is kiváltotta.

A személyes élmények és érintettség is szerepet játszhatott abban, hogy Putyin később hevesen kritizálta az Egyesült Államok „rendszerváltó” törekvéseit Irakban és Líbiában – ezeknek Clinton külügyminiszterként aktív alakítója volt.

De Hillary Clinton sem fogta vissza magát, ha az orosz elnök kritizálásáról volt szó. A Krím-félsziget 2014-es orosz annexiójáról például azt mondta: hasonlít ahhoz, „amit Hitler csinált a 30-as években”.

Bármekkora szerepe is van Oroszország lépéseiben a személyes viszonyoknak, az biztos, hogy stratégiai szempontból is kifizetődő lehet nekik Donald Trump támogatása. Bízhatnak például abban, hogy könnyebb lesz dűlőre jutniuk egy olyan elnökkel, aki Putyin néhány dicsérő szava hatására „az országában és azon kívül is mélyen tisztelt” embernek nevezi az orosz elnököt,és „megtiszteltetésnek veszi” a megjegyzéseket, valamint aki azt gondolja: „jól kijönne” Putyinnal.