Egyes elemzők szerint Franciaországban hamarosan kezelhetetlenné válik a helyzet. A nizzai terrortámadás óta a feszültség nagy mértékben nőtt. Polgárháborút megelőző hangulatról cikkeznek a híroldalak.
A kormányközeli média a munkanélküliség rohamos növekedését határozza meg fő oknak, egyes hangok pedig arról szólnak,hogy a bevándoroltak csalódtak Franciaországban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a radikális iszlamista hitszónokok igen sikeres propagandát fejtenek ki a fiatal muszlim közösségek életében, ami egyenes út az egyén radikalizálódása felé.

A köztiszteletben álló hitszónokok arról győzik meg a fiatalokat, hogy sikertelenségük oka maga a francia állam, ami bűnös abban, hogy kiközösítette a bevándorlók gyermekeit. Ezek a fiatalok egyáltalán nem vallják magukat franciáknak, figyelembe sem veszik a tényt, miszerint már négy-öt generáció óta élnek Franciaország területén.

Bandákba verődnek, bűncselekményeket követnek el és úgynevezett, “No go zónákat” alakítanak ki, melyeket a saját törvényeikkel tartanak ellenőrzésük alatt. Dzsihadista szónokaik arról győzik meg ezeket az elkeseredett fiatalokat, hogy a szent háborút nem arab területeken, hanem Franciaországban és Európa számos területén kell kiterjeszteni.

Patrick Calvar, a francia belbiztonsági egységek vezetője szerint tudomásuk van arról, hogy szélsőjobboldali és fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok nyílt harcra készülnek szerte az országban. Sajtónak tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a rendet fenntartó erőknek számolniuk kell azzal, hogy a fent említett csoportok mecseteket gyújtogatnak és rátámadnak a muszlim negyedekre.

Franciaországban megnövekedett a fehér lakosság ellenszenve a bevándorlók és a nem-fehérek iránt az elmúlt napokban. A hatóságok néhány kisebb incidensről is beszámoltak, de a totális konfrontáció ideje még nem érkezett el.

A titkosszolgálatok munkája igen felélénkült, a fegyveres erők mindenhol demonstrálnak jelenlétükkel, fokozott riasztás van érvényben. A Franciaországban körvonalazódó polgárháború az európai összeomlás első figyelmeztető jele lesz. Képtelenség megállítani a kiteljesedő kaotikus állapotokat. Már túl késő.

Kovrig Attila