Oroszország egy egyedi szonár rendszert fejleszt, amely képes észlelni az ellenséges hajókat és tengeralattjárókat a parttól több száz kilométerre műholdas hálózaton keresztül, számolt be az Izvesztyija.
A legkorszerűbb hangradarrendszer Oroszország felségvizeit fogja védeni az Arktiszon, amely fejlesztés alatt áll, idézett az Izveszyija egy Orosz Védelmi Minisztériumi forrást. (1)

A rendszer kifinomult szonár bójákból és víz alatti érzékelőkből fog állni, amelyek nyomon követik a víz alatti és a felszíni objektumok akusztikus jeleit, és az így gyűjtött információkat műholdak segítségével továbbítják a földi irányító központba.

A forrás azt mondta, hogy a “projektet 2017-ben fogják véglegesíteni, és azt követően hagyja jóvá az Orosz Védelmi Minisztérium, majd az új szonár rendszert handrendbe állítják.” A forrás szerint a rendszer teljes körű bevezetésével több száz négyzetkilométeres területet fedhetnek le.

Az orosz légvédelmi gyártó Almaz Antey-t bízták meg a projekt kidolgozásával. A cég az orosz katonai-ipari komplexum több más vállalatával működik együtt.

Dmitry Boltenkov történész elmondta az Izvesztyijának, hogy az új szonár rendszert valószínűleg az Északi-sarkon fogják telepíteni. Utalt a hidegháborús korszakra, amikor amerikai és brit nukleáris tengeralattjárókat többször is nyomon követtek a Jeges-tengeren. Főleg az Oroszország északi partjával határos tengeren detektálták őket.

“Jelenleg aktívan próbálják nyomon követni az orosz északi flotta hajóit és tengeralattjáróit, különösen most, hogy az orosz flotta a legfejlettebb Yasen és Borei osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal rendelkezik,” – mondta.

Boltenkov arra a tényre is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai tengeralattjárók Tomahawkok szállítására is alkalmas, amelyek hosszú hatótávolságú, minden időjárási körülmény mellett használható szubszonikus rakéták, amelyek képesek több mint 1500 kilométeres távolságból csapást mérni célpontokra.

2014 augusztusában egy magas rangú orosz haditengerészeti központi forrás azt mondta, hogy egy amerikai Virginia osztályú tengeralattjárót érzékeltek és “kényszerítettek” távozásra az orosz tengeralattjáró-ellenes erők, miután megsértette az ország határvizeit a sarkvidéken.

Az 1960-as években az amerikai haditengerészet egy globális víz alatti szonár rendszer, a SOSUS (Sound Surveillance System) telepítésébe kezdett, amelyet elsősorban az orosz tengeralattjárók ellenőrzésére terveztek. A SOSUS ma is működőképes.

A több méter mélységben telepített rendszer érzékelői több láncot alkotnak Grönland, Izland és az Egyesült Királyság vonalában, és több külön érzékelő működik jelenleg is a Csendes-óceánon.

(1) – http://izvestia.ru/news/623040