Európa ma képtelen megvédeni polgárait, határait, nem tudja összetartani az országok közösségét, tehát ki kell jelenteni, hogy politikai vezetése megbukott – jelentette ki előadásában Orbán Viktor, a 27. tusnádfürdői szabadegyetemen, hozzátéve, virágokkal, meg plüssállatkákkal nem lehet megvédeni Európát. A miniszterelnök szerint az európai politikai elit válsága odáig vezetett, hogy képtelenek a legalapvetőbb tényekkel is szembenézni. Európa például elvesztette globális befolyását a világra, mára csak regionális szinten tudja érvényesíteni akaratát. Az ezért felelős vezető európai politikusok eközben úgy tesznek, mintha egy évtizedekkel ezelőtt létező, boldog és fejlődő nemzetközösséget irányítanának. Orbán Viktor elmondta, a kormány célja, hogy Magyarország egy biztos pont maradjon egy bizonytalan világban.
Európában napról-napra nő a félelem

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, felkészülése alatt végig az járt a fejében, túl sok megemlítendő folyamat, probléma zajlik a világban – gondolva itt a német, vagy franciaországi merényletekre, a brexitre, Donald Trump beszédére -, amelyekről mind kellene mondani valamit, egyelőre mégsincs kanonizált magyarázata az összefüggéseknek. Orbán Viktor szerint egyetlen dolog biztos, hogy Európában napról-napra nő a félelem, és hatalmasodik el a bizonytalan jövő okozta bizonytalanság érzése.

A demokrácia válságban van

Orbán Viktor véleménye szerint a terrorizmus, a migráció és az általános bizonytalanság érzete mind egy tőről fakadnak. A Nyugat, a nyugati világ válságából, meggyengüléséből. Évtizedekkel ezelőtt nyugaton tudták a fiatalok, hogy ha tanulnak, és szorgalmasan dolgoznak, tisztelik a családjukat, akkor többre viszik majd, mint a szüleik. Ha korábban ez közhely volt, mára ezen csak nevetnének a nyugati fiatalok. A nyugati élet ígérete megrendült. A miniszterelnök hozzátette, a mostani válság tulajdonképpen egy gazdasági válságnak tekinthető, hiszen Európának milliárdos népességű gazdasági versenytársai akadtak, ehhez a versenyhez azonban nem tudott alkalmazkodni és fokozatosan lemaradt.

A gazdasági válság elitválságot okozott, hiszen korábban akár a jobb-, akár a baloldal győzött, a politika szereplői mind ugyanabból a körből, ugyanazokból az intézményekből és iskolákból érkeztek. Amikor beköszöntött a gazdasági válság, a régi módszerek sem működtek, ezért az elit is válságba került. Új szélsőséges vagy populista erők ütötték fel a fejüket. A politikai elit válságából így került végül az európai demokrácia is válságba, mivel az emberek nagy tömegei ma mást akarnak, mint amit a hagyományos elitek javasolnának nekik.

Ne féljetek, harcoljatok!

Az emberek Európában nem pár baltás elmebetegtől félnek, hanem attól a ténytől, hogy a korábban elképzelhetetlen terrorista cselekmények bárhol megtörténhetnek. Orbán Viktor hangsúlyozta, a félelem megöli e lelket, Európa ma védekezésre rendezkedett be, holott a nagy dolgok véghezviteléhez kitárt lélekre és nagy szívre van szükség. A miniszterelnök kitért arra is, a németországi merényletek a magyarok számára még elkeserítőbbek, hiszen úgy tekintettünk rájuk, mint az országra, amely nyugat felől garantálhatja a biztonságunkat. Németország azonban már nem száz százalékig biztonságos.

Európa elvesztette befolyását a világra

Orbán Viktor véleménye szerint a félelem felszámolása érdekében az uniónak szakítania kell néhány rossz tendenciával. Abba kell hagyni például a de-nacionálást, azaz a nemzeti jogkörök tudatos leépítését. Európának ráadásul szakítania kell hamis önképével, amely még mindig 10-15 évvel ezelőtti gazdasági erejére alapoz. Orbán Viktor kijelentette, Európa korábban a világ bármely részére hatással tudott lenni, mára azonban globális szereplőből regionális szereplővé vált, csak a saját szűk környezetét képes befolyásolni, és már azt sem teljesen. A brexit után ez a tény még élesebben megmutatkozik.
A miniszterelnök szerint továbbá szakítanunk kell Európa idealizálásával is. A nyugati politika folyamatosan ideológiát gyárt Európából, amely egyre több jogkört sajátít ki magának. Az országok konstruktív együttműködését ez teljesen megbénítja. Ezzel kapcsolatban hozzátette, az unió hibásan növelte meg az Európai Parlament szerepét, és megengedte az eredetileg  neutrális Európai Bizottságnak, hogy politikai szervezetté nője ki magát, és saját hatáskörben döntsön vitatott kérdésekről, például a kötelező kvótáról.

Az emberek érzik a veszélyt, a politikusok hazudnak önmaguknak

Orbán Viktor előadásában kiemelte, a legszánalmasabb a politikában, amikor tényekről folytatunk vitákat, például arról fehér -e a fehér. Egy uniós felmérés szerint az európai emberek 60 százaléka szerint egyértelmű a terrorizmus és a mirgráció közötti összefüggés, 63 százalékuk szerint pedig a migráció megváltoztatja Európa kultúráját. Ezt csak Európa vezetői nem akarják tudomásul venni.

Orbán Viktor elmondta, Donald Trump beszédében meglepő módon találkoztak a megoldási javaslataik. Trump a biztonság előföltételének nevezte a világ legjobb európai titkosszolgálatának felállítását. Szakítani kell ugyanakkor a demokrácia-exporttal, amely alapvetően bizonytalanságot hozott a közel-keleti térségben, ahol 2050-ig jelentős népeségrobbantással kell számolni. Meg kell acélozni Európa határvédelmét, ugyanis tudomásul kell venni, hogy  virágokkal meg plüss állatkákkal nem védhetjük meg magunkat. A miniszterelnök ugyanakkor hozzátette, nem vagyunk szívtelen emberek, el tudjuk választani a migráció folyamatát a migránstól, akire alapvetően áldozatként tekintünk.

Az európai politikai elit megbukott

Beszédének összefoglalójában Orbán Viktor kiemelte, az elemzett folyamatokból jól látszik, Európa ma képtelen megvédeni polgárait, határait, nem tudja összetartani az országok közösségét, tehát ki kell jelenteni, hogy az európai politikai vezetés megbukott. Egyetlen célját sem képes elérni. A szeptemberi kormányfői találkozón Pozsonyban ezért ezzel kell szembesíteni Európa bukott politikusait, akik természetesen védeni fogják a mundér becsületét. A kiválásról a briteket teszik felelősség, a terrorizmus fölerősödésében ártatlannak vallják majd magukat, a határokat pedig ködös eszmékre hivatkozva nevezik majd lezárhatatlannak. A rendszerszintű hibákkal, összefüggésekkel nem akarnak majd szembesülni.

Magyarország biztos pont

Orbán Viktor kiemelte, az európai álom Közép-Európában még jelen van, ezért nincs demokrciaválság, az emberek elmondhatják a véleményüket. A miniszterelnök szerint Magyarország töretlenül halad a 2010-ben megkezdett úton, a nemzetegyesítésen, a családok támogatáson. Politikájuk lényege ma az, hogy Magyarország egy biztos pont maradjon egy bizonytalan világban.