Folyamatosak a letartóztatások Törökországban. Erre abból lehet következtetni, hogy míg kora reggel 800 őrizetbe vételről szóltak a hírek, addig ez a szám jelenleg több mint 1500 – mondta el az M1-nek késő délelőtt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.
Mint a szakértő elmondta, a letartóztatottak között van öt tábornok és 29 ezredes is, ami nem kiemelkedő szám, tekintve, hogy a világ második legnagyobb hadseregéről van szó.

A puccskísérlettel sem az ellenzéki pártok, sem a világ vezetői nem értettek egyet, Nógrádi György szerint mindkét álláspont érthető: az ellenzéki pártok tudták, hogy ha a kísérlet kudarcba fullad, akkor börtönben végezhetik, más államok vezetői pedig „természetes, hogy a győztes mellett sorakoztak fel” és amellett foglaltak állást, hogy Erdogan a hivatalosan megválasztott miniszterelnök.

„Az más kérdés, hogy egy sikeres puccs esetén mit mondtak volna” – tette hozzá.

Nógrádi György arról is beszélt: a török államfő ügyes taktikát alkalmazott, amikor a lakosságot nagy számban az utcára tudta küldeni. Egyszerre kétszáz katona adta meg magát, a puccsisták bután buktak el – mondta.

M1